Cu siguranta te simti foarte incarcata dupa mesele copioase de Sarbatori si simti nevoia de o pauza digestiva. Pe langa grija pe care trebuie sa o acorzi alimentatiei mai poti sa faci ceva ca sa alungi senzatia de balonare: yoga.
Yoga este una dintre cele mai eficiente metode prin care poti sa-ti antrenezi corpul si mintea in acelasi timp. Cu ajutorul respiratiei constiente, organele interne primesc o cantitate mai mare de oxigen, iar prin mentinerea unor posturi sau realizarea unui flow dinamic, care-ti permite sa treci dintr-o postura in alta, te asiguri ca toti muschii sunt pusi la treaba. Si crede-ma, atunci cand ajungi sa practici yoga dinamica iti vei simti tot corpul si poti sa ai surpriza sa descoperi muschi de a caror existenta nu aveai idee.
Nu ai absolut nimic de pierdut daca introduci acest set de exercitii in rutina ta zilnica. Aceste pozitii de yoga sunt recunoscute si pentru faptul ca reduc balonarea, gazele intestinale, fiind deosebit de utile persoanelor care sufera de constipatie sau alte probleme digestive.
Acum sa trecem la treaba! Scapa de balonare cu ajutorul acestor pozitii de yoga pe care le poate face oricine:
Pozitia Apanasana sau imbratisarea genunchilor la piept
Prin exercitarea unei compresii la nivelul muschilor abdominali poti sa simti o senzatie de eliberare si relaxare a intestinelor. Aceasta pozitie de yoga iti permite sa apesi delicat abdomenul, imbratisand genunchii la piept atat cat iti permite mobilitatea.
Din pozitia culcat pe spate se indoaie genunchii, se aduc la piept si se cuprind cu bratele, timp in care ridici de la sol capul si umerii.
Mentine pozitia timp de 30 de secunde, concentrandu-te pe inspir/expir si apasarea genunchilor pe piept pentru a exercita presiune asupra abdomenului. Elibereaza si intinde picioarele pentru relaxare, dar retine ca aceasta pozitie de yoga poate sa fie repetata de mai multe ori.
Pozitia Uttanasana sau aplecarea trunchiului cu ajutorul unei perne
Aplecarea trunchiului in fata cu sau fara atingerea solului cu mainile poate sa fie foarte utila in cazul in care te confrunti adesea cu senzatia de balonare. O perna poate sa faca exercitiul mai confortabil pentru incepatori, deoarece mobilitatea va fi mai scazuta. De asemenea, prin indoirea usoara a genunchilor te asiguri ca spatele se mentine drept si beneficiezi de efectul terapeutic al exercitiului.
Din pozitia drepti cu picioarele departate la nivelul soldurilor se pune o perna pe coapse si apleci trunchiul peste ea, avand grija sa indoi putin genunchii daca mobilitatea nu-ti va permite sa atingi solul cu palmele. Cel mai important lucru este sa mentii spatele drept, ducand coccis inspre tavan in timp ce apuci gleznele cu mainile si presezi perna cu pieptul.
Mentine postura timp de 60 de secunde, concentrandu-te pe respiratie. Inspira si expira pe nas.
Marjaryasana sau pozitia pisica
Aceasta postura care este comparata cu pozitia pe care o adopta o pisica nervoasa este foarte benefica pentru musculatura abdominala, deoarece stimuleaza circulaia sanguina in aceasta zona si favorizeaza tranzitul intestinal. In plus, ea actioneaza si asupra zonei lombare relaxand coloana vertebrala.
Din pozitia sprijin pe genunchi si palme, asigura-te ca incheieturile mainilor sunt in linie cu umerii, iar genunchii sunt aliniati cu soldurile.
Inspira adanc, iar pe expir incordeaza abdomenul si rontunjeste foarte bine coloana catre tavan, mentinand postura cateva secunde. Relaxeaza si revino in pozitia neutra pe inspir, dupa care se repeta aceeasi miscare de inca 5 ori, sincronizata cu respiratia.
Balasana sau pozitia copilului
Este una dintre cele mai relaxante pozitii de yoga. Ea permite corpului ca in timpul respiratiei sa se elibereze de stres si tensiune, iar abdomenul se relaxeaza complet.
Din pozitia sprijin pe genunchi si palme, genunchii se departeaza catre marginea saltelei, degetele mari de la picioare se ating si posteriorul ramane pe calcaie in timp ce trunchiul se apleaca catre sol.
Mainile se intind deasupra capului si fruntea se asaza pe saltea. Mentine postura 60 de secunde, timp in care expiri si inspiri adanc pe nas.
Adho Mukha Svanasana sau pozitia cainele cu fata in jos
Este cea mai populara pozitie de yoga, dar nu este deloc simpla atunci cand vrei sa o executi corect. Ea este foarte benefica pentru intregul organism si in special pentru sistemul digestiv, deoarece prin ridicarea soldurilor mai sus decat umerii se favorizeaza eliberarea gazelor intestinale.
Din pozitia sprijin pe genunchi si palme, se ridica posteriorul avand grija sa duci coccisul catre tavan. Daca mobilitatea nu iti permite sa asezi calcaiele pe sol, nu te stresa de acest lucru. Cel mai important este sa mentii spatele drept, sa presezi cu palmele si degetele in sol si sa indoi putin genunchii daca simti ca in acest fel coloana se indreapta.
Mentine postura timp de cateva respiratii complete.
Halasana sau pozitia plugul
Este o inversie usoara care este benefica pentru sanatatea intestinelor si pentru cea a coloanei vertebrale.
Din pozitia culcat pe spate, se ridica picioarele si se duc peste cap, avand grija sa sustii zona lombara cu mainile. Un lucru important: nu misca niciodata capul in stanga-dreapta cand esti aceasta postura, deoarece iti poti rani gatul.
Inspira si expira pe nas, incordand muschii abdominali timp de 20 de secunde cat timp mentii aceasta postura.
Pozitia Supta Matsyendrasana sau rasucirea coloanei din culcat
Este o asana excelenta de facut atunci te simti balonata. Din pozitia culcat pe spate se indoaie genunchiul stang si se apleaca intr-o parte peste piciorul drept care sta intins.
Mana dreapta se pune peste piciorul indoit, presandu-l usor catre sol.
Priveste catre stanga avand grija sa tii ambii umeri pe sol. Inspira si expira adanc, mentinand postura 30 de secunde inainte de a schimba partea.
Uttana Shishosana sau pozitia catelus
Este asemanatoare cu pozitia copilului, insa de aceasta data se mentine posteriorul ridicat pentru a permite coloanei sa se curbeze. De asemenea, degetele mari de la picioare nu se vor mai atinge.
Din pozitia stand pe genunchi si palme se gliseaza palmele inainte, avand grija sa mentii posteriorul deasupra genunchilor.
Pieptul si fruntea se pot aseza pe sol, permitand curbarea zonei lombare si intinderea zonei. Mentine postura 30 de secunde.
Foto: Instagram – Alo Yoga