Anul acesta sau anul viitor, cand vei fi pregatita, insuseste-ti toate sfaturile oferite de expertul in activitatea hormonilor Alisa Vitti, despre pregatirea pentru sarcina. Pe mindbodygreen.com, Alisa a explicat ce poti face sa reglezi ciclul menstrual, sa echilibrezi nivelul hormonal, sa dai un boost fertilitatii si sa spui adio sindromului premenstrual!
Multe femei amana acest moment, de a deveni mame, din varii motive, justificate. Au nevoie de siguranta financiara, au nevoie sa gaseasca partenerul de incredere, isi doresc sa isi indeplineasca anumite dorinte, sa atinga teluri profesionale. Totul este firesc si frumos, dar nu trebuie sa uitam ca sansele de a concepe un copil scad odata cu inaintarea in varsta. Daca te gandesti sa iti intemeiezi o familie in viitorul nu foarte indepartat, urmeaza de indata acesti pasi!
Ia o decizie in privinta metodei contraceptive
In caz ca nu stiai, multe femei apeleaza la metode de contraceptie, indicate de medic, nu doar pentru a preveni o sarcina nedorita. Produsele care au la baza concentratii de hormoni pot regla tulburari care provoaca fibroame, endometrioza, adenomioza, chisturi si multe altele.
Problema este ca hormonii de natura sintetica nu rezolva si dereglarile hormonale care ne afecteaza in perioada menstruatiei sau care influenteaza negativ fertilitatea. Cu cat renunti mai repede la metoda de contraceptie utilizata si abordezi altfel activitatea hormonala, cu atat recuperezi mai mult timp. Mai precis, lasi timp sistemului endocrin sa se refaca si sa functioneze la capacitate maxima. Discuta cu medicul ginecolog intentiile tale, pentru ca impreuna sa puteti stabili un plan legat de pregatirea pentru sarcina.
Monitorizeaza lunar ciclul menstrual si simptomele sindromului premenstrual
Imediat ce renunti la metoda de contraceptie, instaleaza-ti aplicatii care sa te ajute sa monitorizezi durata ciclului menstrual. Este foarte important sa stii daca menstruatia vine la 28 de zile, mai devreme sau mai tarziu. Astfel, vei avea un control mai mare asupra perioadei de ovulatie, cand sansele de a ramane insarcinata sunt optime. Simptomele care anunta instalarea menstruatiei sunt si ele esentiale pentru pregatirea corpului in vederea sarcinii. Contorizand fiecare semn transmis de corp in perioada critica a lunii, poti afla ce carente nutritionale si hormonale poti regla. Medicul iti va recomanda tratamente care imbunatatesc echilibrul dintre estrogen si progesteron.
Pregatirea pentru sarcina – mizeaza pe produse cat mai naturale
Cu ceva timp inainte sa ramai insarcinata, incepe sa limitezi consumul de produse nesanatoase. Inlocuieste alimente care au in componenta aditivi, E-uri si alte substante chimice cu produse care protejeaza sanatatea hormonala. Renunta la produsele care contin triclosan, de exemplu. Acesta se gaseste in produse de igiena a mainilor, chiar si in pasta de dinti. Substanta aceasta a dovedit ca scade sansele de fertilitate atat la femei, cat si la barbati.
Ia suplimentele potrivite de vitamine si minerale
In foarte multe cazuri, oamenii iau dupa ureche suplimente nutritionale. Adreseaza-te medicului si, dupa o serie de analize si investigatii, acesta iti va recomanda suplimentele de care are nevoie corpul tau. Inainte sa ramai insarcinata trebuie sa te gandesti sa reduci consumul de cafea si bauturi tari, sa limitezi nivelul de stres si sa reduci factorii care duc la aparitia lui. De asemenea, trebuie sa adopti o dieta echilibrata, sanatoasa si sa nu refuzi suplimente hormonale indicate de medic, daca acestea au rolul de a imbunatati fertilitatea.
Foto: Instagram – Sara Azani