Primele simptome ale cancerului de col uterin

1
De Cristina Tudor
28 ian. 2021

Pentru prevenirea cancerelor ginecologice, este recomandat sa te prezinti o data pe an la medic pentru controlul ginecologic de rutina.

Astfel, cancerele ginecologice pot fi observate inainte de a deveni active sau din primele faze. Efectuarea acestui consult este de importanta vitala chiar daca simptomele nu sunt prezente, sustin medicii.

Mahmut Guden, medic chirurg specialist in ginecologie si obstetrica afirma ca nu exista o cauza comuna pentru cancerele ginecologice si ca urmatorii factori maresc riscul aparitiei sale: Cresterea numarului de celule in cazul cancerului de uter, obezitatea, menstruatia la varsta mica (inainte de 12 ani), menopauza la varste inaintate (dupa 55 de ani), tratamentul cu hormoni estrogeni, afectiunile de ovar polichistic, medicamentele utilizate pentru cancerul la san, rude care au avut cancer la san sau intestin, hipertensiune, diabet, expunerea abdomenului la radiatii.

Anamneza genetica mareste riscul

In cazul cancerului de col uterin, urmatorii factori sunt considerati drept factori de risc: fumatul, afectiunile transmise pe cale sexuala in special infectia cu virusul papillom (HPV), activitatea sexuala la varsta mica, femeile cu parteneri multipli, situatia socio-economica precara.
“In cazul cancerului ovarian nu a putut fi specificata o cauza speciala insa se considera ca varsta, factorii ereditari, dieta bogata in grasimi animale, utilizarea pudrei si factorii genetici influenteaza aparitia cancerului ovarian.

Spre exemplu, riscul ca o femeie sa aiba cancer ovarian este de 1,4% in timp ce acest procent creste la 5% in cazul in care femeia are o ruda de gradul intai care a avut cancer ovarian si la 7% in cazul in care femeia are doua rude de gradul intai care au avut cancer ovarian”, explica medicul.

Simptome

Simptomele cancerelor ginecologice sunt diferite in functie de organul pe care il afecteaza. Simptoamele cancerului de col uterin pot aparea sub forma hemoragiei vaginale dupa actul sexual, cresterea in volum sau timp a menstruatiei, scurgeri vaginale de culoare maro.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.