3 probleme medicale despre care nu stiai ca sunt cauzate de stres

1
De Irina Constantin
16 iul. 2022

Stim cu totii deja ca stresul nu face bine organismului. Totusi, efectele sale par a fi mai subtile si mai periculoase decat credem.

Multe probleme medicale cauzate de stres trec deghizate in altceva cand, de fapt, cortizolul ridicat le-a provocat in primul rand. Iar cand stresul este atat de prezent in vietile noastre, este imposibil sa il eliminam complet. Cu toate acestea, putem sa-l diminuam, prin alegerile noastre si stilul de viata.

In plus, faptul ca stresul actioneaza subtil si da simptome pe care nu le-ai asocia cu acesta il face cu atat mai periculos pentru sanatatea ta pe termen lung.

Iata 3 probleme medicale cauzate de stres, desi nu ai crede:

1. Carentele nutritionale

Te-ai fi gandit vreodata ca stresul te poate face sa ai anumite carente nutritionale, precum lipsa de vitamina B? Cel mai probabil, nu. De cele mai multe ori, alimentatia este de vina, intr-adevar, insa o cantitate mare de stres zilnic poate inrautati semnificativ lucrurile.

12 semne de masochism emotional. Cum iti dai seama ca, de fapt, iti place sa suferi

De exemplu, daca ai o alimentatie precara si zilele tale la birou sunt tensionate, esti pe drumul sigur spre oboseala, dureri constante de cap si o stare generala neplacuta, din care nu stii sa iti revii.

Iata cum functioneaza: cand esti stresata, ai tedinta de a manca mai mult junk food, de a manca mai mult si de a avea un program alimentar haotic. Apoi, stresul „stoarce” organismul de vitamine si minerale importante, facand absorbtia lor din hrana mai dificila, in acelasi timp. Pe termen lung, stresul si dieta nesanatoasa te fac sa fii mai obosita, sa ai un sistem imunitar mai slab si sa experimentezi caderea parului si ruperea unghiilor.

2. Oboseala cronica

Ai crede ca stresul te tine in priza. In fond, cand te simti stresata, simti si anxietate si o stare de agitatie puternica. Desi este neplacuta, aceasta iti ofera energie. Totusi, in realitate, stresul este cel care te face sa simti oboseala accentuata zi de zi, ca un norisor negru care se plimba mereu deasupra ta, indiferent de vreme.

Oboseala cronica nu este o simpla oboseala. Ea este o oboseala acumulata, cauzata de mai multi stresori diferiti, pe o perioada lunga de timp. Mai exact, cu cat esti mai stresata de mai multe lucruri, cu atat ai sanse mai mari sa ajungi la extenuare.

3. Afectiuni ale stomacului si ale ficatului

Nu doar persoanele care consuma mult alcool pot avea probleme cu ficatul, iar aciditatea simtita in stomac nu are mereu drept cauza mancarea. Pentru ambele poate fi de vina stresul, mai exact excesul de cortizol prezent in corp. Cand esti stresata in permanenta, nivelul de magneziu din organism scade, apare constipatia, iar sistemul digestiv nu mai functioneaza la fel de bine.

5 secrete pe care femeile mature le stiu despre iubire (si pe care, probabil, nu le stiau la 20 de ani)

Acestea fiind spuse, constientizarea tensiunii si a stresului este primul pas pentru a opri aceste simptome neplacute si probleme medicale cauzate de stres. Daca simti ca esti coplesita, incearca sa renunti la o parte din responsabilitati. Si nu in ultimul rand, nu ezita sa ceri ajutor atunci cand ai nevoie!

Extra tips: Introdu in stilul tau de viata actiuni care sa combata stresul. Petrece timp in natura si fa miscare. Respira adanc mai des. Prioritizeaza interactiunile cu persoanele dragi – oxitocina secretata scade nivelul de cortizol!

Foto: depositphotos.com