Recomandarile unui medic: ce masuri trebuie sa iei daca ai facut sex neprotejat

1
De Cristina Tudor
6 nov. 2020

Sexul neprotejat poate avea consecinte grave pentru sanatatea ta. Dar daca s-a intamplat, iata ce poti face…

O aventura de o noapte nu mai este de mult un subiect tabu, ci este unanim acceptat ca se poate intampla, fara a avea mustrari de constiinta ulterioare.

Chiar si asa, in contextul acestei libertati depline, nu trebuie pierdut din vedere un lucru ce va ramane vesnic la moda: sanatatea.

Iata planul diminetii de dupa, in special daca nu s-a folosit protectie si cele mai importante sfaturi oferite de dr. Silviu Istoc, medic ginecolog.

Contact intim neprotejat. In primele 30 minute

Cele mai multe femei incep sa se gandeasca la posibilitatea aparitiei unei sarcini sau la contractarea unei boli cu transmitere prin contact intim. Raul este facut, deci nu se mai poate schimba ceva in acest moment. In schimb, urinatul va tine departe o posibila infectie urinara, 80% dintre femei dezvolta astfel de infectii la 24 de ore daca locul nu e igienizat corespunzator. Sarurile din urina regleaza PH-ul in mod natural.

In primele 72 de ore

In masura in care nu s-au folosit metode de controlul sarcinii, pilulele contraceptive sunt o optiune, insa acestea scad riscul cu doar cu 89% de a avea un copil sau chiar cu 95% daca sunt administrate in primele 24 de ore. Pilula de a doua zi este aleasa de multe femei, insa acestea experimenteaza senzatii precum greata sau ameteala dupa administrarea la cel mult 72 de ore dupa ce a avut loc actul sexual neprotejat.

Daca exista riscul contaminarii cu HIV, se recomanda vizita la cabinetul medicului ginecolog pentru prescriptia unui tratament de 28 de zile ce va inhiba dezvoltarea virusului in corp.

„Controlul ginecologic dupa ce au facut sex neprotejat este pentru multe femei o experienta jenanta si foarte incomoda, de aceea foarte multe dintre ele abia asteapta sa se termine consultatia pentru a scapa cat mai repede din aceasta situatie stanjenitoare. Din aceasta cauza, foarte multe persoane raman cu multe dileme si apeleaza la cunostintele prietenelor sau se informeaza de pe internet in ceea ce priveste afectiunile si framantarile pshihologice cu care se confrunta. Consider ca dezinformarea este cel mai mare dusman al sanatatii reproductive, dar si o cauza frecventa a aparitiei sau agravarii bolilor diverse”, spune domnul doctor Silviu Istoc, medic specialist obsetetrica-ginecologie.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Shutterstock.com.