In timpul sarcinii te poti confrunta cu diferite tipuri de dureri, crampe abdominale sau chiar sangerari. Este important sa fii informata si sa cunosti cauzele acestor simptome, astfel incat sa stii din timp cand este cazul sa te ingrijorezi.
In timp ce sangerarea redusa sau petele de sange pe chilot in timpul sarcinii nu sunt rare, este cu siguranta neasteptat si deranjant. Dr. Silviu Istoc, sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital, iti explica care sunt cauzele sangerarii vaginale in timpul sarcinii, cum sa iti dai seama daca este ceva alarmant si ce ar trebui sa faci daca ti se intampla.
„Orice tip de sangerare in timpul sarcinii reprezinta un motiv de ingrijorare, chiar si pentru cele mai rationale si calme mame. Vestea buna este ca sangerarea usoara la inceputul sarcinii apare la aproape o treime din toate viitoarele mame si, de cele mai multe ori, nu reprezinta nicio amenintare pentru mama sau copil. Este normal ca un procent mic de femei insarcinate sa aiba mici sangerari dupa actul sexual, iar altele pot avea sangerari din motive care nu au legatura cu sarcina, cum ar fi infectiile vaginale sau vasele de sange ale peretelui vaginal. Marea majoritate a sangerarilor este inofensiva”, explica Dr. Silviu Istoc.
Totusi, sangerarea, indiferent cat de redusa, poate indica o varietate de complicatii, inclusiv avort spontan, sarcina ectopica si placenta praevia si astfel nu ar trebui sa fie niciodata ignorata. Iata cateva motive pentru care s-ar putea sa experimentezi sangerari in timpul sarcinii si afla cand este cazul sa te adresezi medicului.
Sangerarile in primul trimestru de sarcina
Medicii estimeaza ca intre 25-40% dintre femei vor suferi sangerari vaginale in timpul sarcinii timpurii si, de cele mai multe ori, sarcina va progresa total normal. Sangerarile usoare in primele 12 saptamani de sarcina sunt frecvente si, de obicei, nu semnaleaza o problema.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Shutterstock.com