Afla ce obiceiuri te imbatranesc, cum le poti evita. Iata cum prevenim imbatranirea prematura:
1. Nu ai un ritual destinat somnului de frumusete
Oamenii de stiinta avertizeaza ca somnul de frumusete nu este un mit. Cercetatorii de la University Hospitals Case Medical Center au realizat un studiu asupra somnului pe 60 de femei intre 30 si 49 de ani. Imbatranirea prematura a pielii a fost o problema comuna pentru jumatate dintre participantele care aveau o calitate redusa a somnului.
Daca vrei sa te feresti de riduri, elasticitate redusa si pete pigmentare, asigura-te ca dormi mult si bine!
2. Dormi ba pe spate, ba pe burta
Dormitul pe o parte este asociat cu un risc mai mic de boli neurologice, cum ar fi Alzheimer si Parkinson. Cercetatorii au concluzionat ca dormitul pe o parte contribuie la indepartarea mai eficienta a substantele chimice reziduale din creier.
Ce poti face ca sa ai un creier sanatos, vesnic tanar? Afla de la un neurochirurg
Tie cum iti place sa dormi?
3. Nu esti suficient de activa
Intr-un studiu australian cu privire la procesul de imbatranire, cercetatorii au analizat stilul de viata a mai mult de 230. 000 de participanti. Ei au aratat ca somnul mai lung de noua ore pe noapte, statul pe scaun mai mult de sapte ore pe zi si activitatea fizica redusa (mai putin de 150 de minute pe saptamana) cresc de pana la patru ori sansele de deces prematur.
Asigura-te ca duci o viata activa, ca sa compensezi orele petrecute la birou!
4. La tine acasa e cald ca la tropice
Iti place sa stai cuibarita la caldura si sa ignori frigul? Sigur! Insa acesta este un obicei care, in timp, poate avea un efect de imbatranire asupra pielii, conform lui James C. Marotta, chirurg plastic si expert in ingrijirea faciala.
Protejeaza-ti pielea si cumpara un umidificator care te va ajuta in lupta impotriva aerului uscat. Acesta va mentine umiditatea la un procent sanatos de 40-60%.
5. Iti place muzica la volum maxim in casti
Daca atunci cand iti scoti castile auzi un tiuit in urechi, asculti muzica prea tare. Chiar daca auzul isi revine repede la normal, este posibil sa provoci urechilor tale daune pe termen lung. Expunerea repetata sau de lunga durata la sunete mai inalte de 85 de decibeli poate duce la pierderea auzului, potrivit NIDCD. Din pacate, pierderea auzului indusa de zgomot este de obicei depistata cand deja este prea tarziu.
Ciuleste urechile la sfatul medicilor si protejeaza-ti auzul!
6. Nu concepi un weekend fara gratar
Iesitul la gratar este una dintre activitatile preferate ale romanilor, dar Institutul National al Cancerului (NCI) avertizeaza ca acestea pot creste riscul de cancer. Carnea gatita la temperaturi mai mari de 300 de grade este expusa la substante chimice care cauzeaza cancer.
Solutia? Intoarcerea carnii pe gratar mai des reduce formarea aminelor heterociclice si a hidrocarburilor aromatice policiclice. In general, nu ar strica mai putin gratar.
7. Ai intotdeauna loc si pentru desert
Nu pierzi nicio ocazie de a te rasfata cu un desert delicios? Ei, bine, aminteste-ti ca obiceiurile alimentare nesanatoase iti pot imbatrani corpul cu viteza luminii. Conform cercetatorilor, moleculele de zahar sunt printre principalii factori care duc la deteriorarea colagenului. Aceasta proteina din piele este cea care ii da aspectul neted si intins.
Pielea ta iti va multumi daca vei alege sa savurezi un desert natural cu putin zahar!
8. Ai o pozitie incorecta pe scaunul de la birou
Pozitia incorecta iti poate provoca dureri de spate desi esti tanara si sanatoasa. Atunci cand nu avem o pozitie dreapta a spatelui, muschii se incordeaza si apar durerile de spate, gat sau sold. Coloana vertebrala are o curbura naturala in forma de S care ne sustine. Conform lui Jeremy Smith, chirurg ortoped la Institutul Ortopedic Hoag din California, atunci cand coloana vertebrala deviaza de la aceasta aliniere normala, muschii si oasele devin anormal de stresate.
Aminteste-ti sa-ti verifici postura si sa te asiguri ca urechile, umerii si soldurile sunt in linie dreapta atunci cand stai pe scaun la birou.
9. Iti este greu sa ii ierti pe cei ce ti-au gresit
Amaraciunea si frustrarea iti pot manca ani de viata! Un studiu a constatat ca cei care iarta numai cand altii isi cer scuze, traiesc mai putin fata de cei care iarta neconditionat. In plus, ranchiuna poate creste tensiunea arteriala si ritmul cardiac si poate duce la depresie.
Alege sa ierti, iar mintea si trupul tau iti vor multumi!
10. Te lasi coplesita de stres
Cel mai important studiu legat de conexiunea dintre stres si imbatranirea prematura a fost realizat in Finlanda, in anul 2012. Cercetatorii au descoperit ca telomerii persoanelor stresate erau mai scurti decat ai celorlalti participanti la studiu. Telomerii sunt sectiuni ADN care, atunci cand se scurteaza, duc la deteriorarea celulelor sau moartea lor. Stresul poate, de asemenea, sa iti afecteze sistemul imunitar si somnul si sa iti creasca tensiunea arteriala.
Ai grija de tine! Incearca yoga si mindfulness pentru a scapa de stres si a preveni imbatranirea corpului tau. In plus, vei ramane si sanatoasa.
11. Te simti mai in varsta decat esti
Cand ne simtim mai tinere, suntem pline de speranta, optimiste, productive si deschise posibilitatilor pe care ni le ofera viata. Un studiu realizat in 2016 a aratat ca persoanele care se simt mai in varsta decat sunt de fapt au sanse mai mari de a fi spitalizate.
In principiu, nu conteaza cati ani ai, ci este mai important cati simti ca ai! Inconjoara-te de activitati care iti plac si de oameni dragi care te mentin tanara!
12. Nu dai o sansa meditatiei
Linistirea mintii prin meditatie are avantaje majore impotriva imbatranirii. Expertii de la UCLA Brain Mapping Center au descoperit ca oamenii care mediteaza au un volum mai mare de materie cenusie in creier. Ei isi dezvolta zona responsabila pentru emotii, vaz, auz, vorbire, control al impulsurilor si luarea deciziilor.
Ghid de meditatie pentru incepatori: Iata ce trebuie sa stii!
Incearca o sedinta de meditatie si observa cum mintea si spiritul tau se vor calma si linisti!
13. Nu ai incredere in puterea yoga
Cercetatorii de la Universitatea Jadavpur din India au descoperit ca yoga poate stimula producerea a doi hormoni legati de tinerete si longevitate. Mai exact, hormonul responsabil de producerea de tesuturi noi la nivelul pielii si muschilor si DHEA-S, care iti mentin sistemul imunitar si inima sanatoase. Cantitatatea acestor hormoni in corp scade pe masura ce imbatranim, iar cercetatorii au descoperit ca voluntarii care practica yoga reusesc sa isi mentina sau sa chiar sa creasca nivelul acestora.
Rezerva-ti timp pentru a incorpora yoga in rutina ta zilnica. Namaste!
14. Te uiti la serialele preferate ore in sir
Organizezi des maratoane de urmarit serialele preferate? Potrivit unui studiu publicat in JAMA Psychiatry, persoanele care in tinerete au o activitate fizica scazuta si se uita la televizor ore in sir au sanse mai mari ca functiile cognitive sa le fie afectate mai tarziu in viata.
Asta nu inseamna ca trebuie sa renunti la serialul preferat. Trebuie sa ai grija sa nu vizionezi un sezon intr-o singura noapte si sa duci o viata activa, care sa compenseze timpul pe care il petreci in fata ecranului.
15. Crezi ca pe masura ce imbatranesti totul o sa fie din ce in ce mai rau
Sa presupui ca cei mai buni ani din viata ta au trecut este o idee foarte periculoasa, care poate deveni realitate daca tu ii permiti. Societatea in care traim si care este obsedata de tinerete ne-a facut sa credem ca dupa o anumita varsta oamenii nu mai sunt interesanti sau relevanti. Aceste idei sunt vechi si depasite.
Varsta este doar un numar, iar daca ai grija de tine, te poti bucura de un corp si o minte care se simt tinere pana la adanci batraneti.
Foto: Instagram/@matiamubysofia