Scapa de infectiile urinare cu acest aliment banal

1
De Cristina Tudor
31 aug. 2020

Este alimentul consumat din cele mai vechi timpuri. De exemplu, romanii si grecii il mancau crud iarna pentru proprietatile lui benefice asupra organismului.

Sparanghelul, caci despre el este vorba, are proprietati diuretice care contribuie la cresterea diurezei, fiind in acest fel bun in caz de cistita dar si de litiaza.

In fitoterapie este utilizata partea aeriana a plantei, care se poate consuma ca atare, in diferite preparate culinare, sau sub forma de sirop, tinctura sau infuzie din lastari tineri.

Sparanghelul contine o multitudine de vitamine, inclusiv vitaminele A, E, K, si B6, in cantitati relativ mari. Doar cateva bucati de sparanghel contin 22% din valoarea zilnica recomandata de acid folic. In compozitia sa se regasesc cantitati mai mici sau mai mari de vitamina C, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, mangan, seleniu precum si fibre alimentare.

Desi este lipsit practic de grasimi, are in componenta sa cantitati importante de acizi grasi de omega-3. Bogat in vitamina K, ajuta la dezvoltarea si cresterea densitatii osoase, prevenind astfel osteoporoza si osteoartrita.

Totodata, acesta contine nutrienti cu efect protector impotriva imbatranirii dar si a cancerului. In plus, este recunoscut efectul benefic al lui asupra pietrelor la rinichii si asupra infectiilor urinare.

Studiile de specialitate arata ca peste 50% dintre femei au avut cel putin o infectie a vezicii urinare la un moment dat in viata. Mai mult, medicii spun ca riscul de a face cistite este direct proportional cu inaintarea in varsta. Femeile sunt mult mai predispuse decat barbatii, explicati fiind aceea ca la ele distanta dintre anus si uretra este mai mica, dar si din pricina uretrei care e mai mica decat la barbati.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.