Dr. Mark Hyman este specialist in medicina functionala si nutritie, iar intrebarea pe care o primeste cel mai des este: „Cum scap de balonare si constipatie?”. „Pacientii mei se plang adesea de crampe si balonare, simptome care le creeaza anxietate, iritare, foame necontrolata si, in general, o viata traita in disconfort. Studiile arata ca, la nivel global, 63 de milioane de oameni sufera de constipatie”, dezvaluie Hyman pentru platforma Mind Body Green.
Ca medic, el intelege cat de important este sa avem o digestie buna, care ne ajuta sa eliminam „deseurile” o data sau de doua ori pe zi. La urma urmei, spune el, ficatul tau elimina toxinele si le „arunca” in intestine. Iar daca acestea nu parasesc corpul, se reabsorb si iti afecteaza sanatatea generala.
Pentru a avea un tranzit bun, concentreaza-te mai intai asupra dietei, pentru ca aceasta determina in cea mai mare parte instalarea constipatiei si senzatiei de balonare. In timp ce stresul cronic si utilizarea excesiva a antibioticelor pot si ele sa-ti puna piedici, o dieta bogata in alimente procesate si zahar face mai mult rau, favorizand constipatia, balonarea si grasimea care se depune in zona abdominala.
Hyman spune ca aceste 7 strategii simple ii ajuta pe pacientii lui sa puna lucrurile in miscare si sa scape de constipatie, balonare si crampe enervante:
1. Evita alimentele care constipa
Produsele lactate sunt in fruntea listei, in timp ce glutenul este pe locul al doilea. Hyman te provoaca sa renunti la acestea timp de cel putin trei saptamani si sa vezi cum se imbunatatesc digestia si starea generala de sanatate. Redu considerabil consumul de paine sau alege painea fara gluten.
2. Consuma mai multe fibre
In trecut, pe cand oamenii erau vanatori-culegatori, consumau intre 100 si 150 de grame de fibre pe zi. Astazi, majoritatea oamenilor moderni sunt norocosi daca au un aport de 8 grame pe zi, spune medicul. Mananca mai multe fructe si legume colorate si incearca sa adaugi 2 linguri de seminte de in macinate pe zi in smoothie-uri sau salate, pentru a creste aportul de fibre fara mari eforturi. Nucile, semintele si fasolea contin, de asemenea, cantitati mari de fibre de calitate.
Leguma plina de vitamine care ajuta in procesul de detoxifiere – consum-o cat mai des!
3. Mananca mai multe grasimi sanatoase
Specialistul se refera la peste gras salbatic, cum ar fi sardinele si somonul, dar si la uleiul de masline extravirgin (care lubrifiaza sistemul digestiv) sau avocado. Unul dintre cele mai bune „laxative” este uleiul de cocos. Il poti pune in cafea, in salate sau smoothie-uri, pentru a pune totul in miscare si a combate constipatia.
4. Asigura-te ca iti iei doza de magneziu
Deficitul de magneziu poate cauza constipatie. In plus, stresul cronic, cofeina, zaharul si supraincarcarea toxica ne fac sa pierdem micile doze de magneziu pe care le luam din alimentatie. Consuma mai multe alimente bogate in magneziu, cum ar fi nucile, fasolea si verdeata. Daca e cazul, ia si un supliment alimentar cu magneziu si vitamina B6, recomandat de medic. Hyman recomanda forma „magnesium citrate”, pentru ca se absoarbe cel mai usor.
5. Ia-ti doza de vitamina C
Si vitamina C pune tranzitul in miscare, spune Hyman. Consuma alimente si ceaiuri bogate in vitamina C sau ia un supliment alimentar. In cazul in care ajungi la scaun moale, nu trebuie decat sa scazi doza.
4 ingrediente mediteraneene pe care nutritionistii recomanda sa le ai tot timpul in bucatarie
6. Fa miscare regulat
Miscarea corpului te ajuta sa-ti pui si intestinele in miscare. Indiferent daca faci un antrenament intens sau pur si simplu mergi pe jos intr-un ritm mai alert, exercitiile fizice sunt un „laxativ” natural.
7. Bea multe lichide
Hidratarea este esentiala in procesul de digestie, asa ca asigura-te ca bei apa si ceaiuri fara cofeina pe parcursul intregii zile.
Foto: Instagram/@helenowen