Secretele longevitatii: 3 lucruri surprinzatoare care te ajuta sa traiesti mai mult

1
De Denisa Toma
30 ian. 2022

Ce poti face pentru a avea o viata lunga si fericita? Indiferent care este varsta ta, in mod sigur vrei sa afli raspunsul la aceasta intrebare.

Studiile au aratat ca persoanele in varsta reusesc sa se bucure mai mult de viata, chiar daca au unele probleme de sanatate. Dar ce poti face pentru a trai mai mult si a te bucura de o viata implinita? Unele cercetari au dus la descoperiri surprinzatoare, pe langa factorii deja cunoscuti pentru capacitatea lor de a prelungi viata si a imbunatati sanatatea.

Studiile au aratat ca exista o legatura intre longevitate si urmatoarele obiceiuri:

Activitatea fizica – chiar si exercitiile moderate iti pot prelungi viata;
Relatiile sociale – socializarea de calitate are efecte benefice asupra sanatatii si sperantei de viata;
Reducerea stresului – alege provocari care te stimuleaza si te ajuta sa evoluezi, dar care nu te coplesesc;
Gestionarea corecta a banilor – problemele financiare sunt o sursa majora de stres, potrivit studiilor. Este important sa ai intotdeauna o rezerva de bani;
Alimentatia sanatoasa;
Somnul suficient, de aproximativ sapte, opt ore pe noapte;
Activitati care iti aduc bucurie;
Consumul de cafea.

In cartea „Longevity Project”, autorii Howard Friedman si Leslie Martin spun ca cel mai important factor pentru longevitate nu este un comportament, ci o trasatura de caracter. Este vorba despre constiinciozitate.

Persoanele constiincioase au grija de sanatatea lor, merg cu regularitate la medic, sunt responsabile in relatia cu prietenii si familia si au obiceiuri sanatoase.

Pe langa acesti factori sunt si altii mai putin cunoscuti, descoperiti de studii recente. Iata care sunt:

Citeste mai multe carti

Un studiu a descoperit ca 30 de minute pe zi petrecute citind sunt asociate cu o crestere de doi ani a sperantei de viata pentru persoanele care au 50 de ani sau mai mult.

In cadrul studiului au fost analizate obiceiurile a 3.635 de persoane cu varsta de peste 50 de ani, pe o perioada de 12 ani. Acest efect de longevitate s-a facut remarcat in cazul celor care citeau carti, timp de 30 de minute pe zi. Efectul nu este acelasi in cazul celor care preferau sa citeasca reviste sau ziare.

Nu se stie exact care este legatura dintre citit si o durata mai mare de viata, insa este cunoscut faptul ca cititul are beneficii cognitive.

Ajuta-i pe ceilalti, dar cu moderatie

Sa acorzi doza corecta de sustinere emotionala altor persoane iti poate prelungi viata. Un studiu ce a inclus 500 de persoane cu varsta de peste 70 de ani a descoperit ca cei care isi ajuta familia si prietenii pot trai mai mult. Dar moderatia este cheia si in acest caz. Prea multa grija acordata altora poate produce stres.

Conecteaza-te cu ceilalti cu  ajutorul retelelor de socializare, dar nu prea mult

Social media are si efecte benefice, nu doar unele negative. Relatiile bune de prietenie si conectarea cu ceilalti ne ajuta sa reducem stresul, scad riscurile de imbolnavire si de moarte prematura.

Un studiu realizat de Universitatea din California, care a implicat 12 milioane de utilizatori de Facebook, a descoperit ca si relatiile de prietenie online sunt asociate cu un risc mai scazut de deces in randul persoanelor nascute intre anii 1945 si 1989.

Utilizatorii Facebook cu o speranta mai mare de viata aveau si aceste caracteristici:

-interactionau cu alte persoane si offline, nu doar pe Facebook;
-persoanele cu o retea de prieteni medie sau mare pe Facebook au trait mai mult decat cele cu un grup mic de prieteni;
-cei care au acceptat mai multe cereri de prietenie au avut o speranta mai mare de viata.

Pe masura ce oamenii imbatranesc, unele prietenii se pierd din cauza distantei, a deceselor sau divortului. Retelele de socializare le ofera varstnicilor capacitatea de a se conecta si de a pastra legaturile de prietenie.

Foto: Unsplash.com