5 seminte pline de nutrienti pe care sa le consumi iarna

1
De Cristiana Astefanoaiei
14 ian. 2025

In sezonul rece, organismul are nevoie de mai multi nutrienti si este ideal sa apelam la superalimente.

Printre acestea se numara si banalele seminte care, pe cat de mici, pe atat de hranitoare sunt. Aceste cinci exemple iti vor sprijini sanatatea, vor creste senzatia de satietate si iti vor da un impuls de energie. Iata de ce este bine sa le consumi!

1. Seminte de chia – ideale pentru pentru energie si hidratare

Sunt extrem de nutritive, oferind fibre, proteine si acizi grasi Omega-3. Acestea absorb lichidul, creand un gel care mentine hidratarea si ajuta digestia. In sezonul rece avem tedinta de a gati cu mai multe grasimi si de a manca mai consistent. Consumul acestor seminte ne va ajuta sa ne reglam tranzitul si sa evitam balonarea sau alte neplaceri.

Semintele de chia sunt ideale pentru a-ti incepe ziua cu un mic dejun sanatos si consistent. Adauga-le in smoothie-uri, supe sau iaurt sau poti prepara budinca de chia cu lapte vegetal si fructe.

2. Semintele de in sunt bogate in Omega-3

De aceea, contribuie la sanatatea inimii si a creierului. De asemenea, sunt o sursa excelenta de fibre, ajutand la o digestie sanatoasa, si contin lignani, compusi cu proprietati antioxidante si antiinflamatorii. Ajuta la reducerea inflamatiei si intaresc imunitatea, in special iarna, cand pot aparea raceli sau alte afectiuni specifice sezonului rece.

Cum le consumi?

Adauga o lingurita de seminte macinate in smoothie-uri, iaurt sau salate.

Amesteca-le in aluatul pentru paine, prajituri sau biscuiti pe care le gatesti in casa.

6 seminte cu efect vindecator. Beneficiile lor sunt sustinute stiintific

3. Consuma seminte de floarea-soarelui pentru vitamina E

Aceste seminte sunt cunoscute pentru concentratia ridicata de vitamina E, care are efecte benefice asupra pielii si parului, prevenind uscarea acestora in timpul iernii. De asemenea, contin seleniu, un mineral cu rol antioxidant puternic. Sunt ideale pentru a fi consumate iarna, caci protejeaza pielea impotriva efectelor deshidratante ale frigului.

Consuma-le crude ca gustare sau adauga-le in salate, pentru o textura crocanta si extra-nutrienti.

4. Semintele de susan sunt pline de calciu si fier

Semintele de susan sunt o sursa excelenta de calciu, necesar pentru sanatatea oaselor, si fier, esential pentru prevenirea anemiei. Sunt, de asemenea, bogate in vitamina E si antioxidanti, care combat efectele radicalilor liberi. In plus, contribuie la mentinerea nivelului de energie si la sanatatea pielii uscate din cauza frigului.

Cum le consumi?

Presara-le peste legume coapte sau in salate.

Integreaza-le in retete de humus sau tahini.

5. Semintele de dovleac sunt o sursa excelenta de zinc si magneziu

Semintele de dovleac sunt ideale pentru sezonul rece datorita continutului ridicat de zinc, un mineral esential pentru sustinerea sistemului imunitar. In plus, sunt bogate in magneziu, care ajuta la reducerea stresului si la relaxarea musculara. De ce sunt recomandate in special iarna? Protejeaza impotriva infectiilor sezoniere si imbunatatesc calitatea somnului.

Superalimentul toamnei: semintele de dovleac pot preveni cancerul si lupta impotriva bolilor. Ce beneficii au si cum se pot consuma

Reprezinta o gustare delicioasa ca atare – ar fi recomandate sa fie consumate crude. Totusi, daca nu-ti plac, nu le cumpara gata prajite. Alege sa le coci tu rapid in tigaie si sa presari putina sare. De asemenea, le poti adauga in iaurturi, smoothie-uri sau supe.

Foto: Freepik.com