9 semne ale depresiei pe care nu le-am observat pentru ca eram prea deprimata

1
De Mia Nicolescu
3 aug. 2022

In momentul de fata, cel mai probabil, toate cunoastem cateva dintre principalele semne ale depresiei. Fie ca le-am simtit pe pielea noastra, fie am aflat de la prieteni sau am citit despre ele, greu gasesti o persoana care sa nu fie la curent cu ele.

Cu toate astea, mai exista si alte indicii care incearca sa traga semnalul de alarma, cum ar fi muzica pe care o ascultam. Este in regula sa iti placa cantecele de dragoste pe care plangi chiar si atunci cand nu ai motiv, dar daca de mai bine de o luna asculti doar muzica deprimanta, atunci ar trebui sa fii cu bagare de seama.

10 semne care arata ca tristetea ta este, de fapt, depresie

Despre alte semne ale depresiei, pe care nu le-a observat pentru ca era prea deprimata, vorbeste jurnalistul si scriitoarea Joanna Schroeder.

1. Playlistul meu era alcatuit din melodii deprimante

Stiu ca pare o prostie, dar cu fiecare zi care trecea, lista mea de redare Spotify devenea din ce in ce mai intunecata. Mi-am dat seama de acest lucru in momentul in care Spotify incepuse sa imi recomande doar melodii triste. Fie ca erau cantece de dragoste sau despre viata, punctul comun era acelasi – cat de mizerabil este totul in jurul meu.

2. O relatie de prietenie ma solicita prea mult

Sunt o persoana care se poate declara binecuvanta avand in vedere frumoasele relatii de prietenie pe care le am. Sunt inconjurata de femei cu adevarat minunate, care formeaza o comunitate puternica. Cu toate astea, pe masura ce depresia s-a instalat, ideea de a petrece timp si a pastra legatura cu prietenele mele devenise de-a dreptul coplesitoare. Cunosti sentimentul ala de parca ai avut o zi groaznica la munca si tot ce vrei este sa te bagi in pat si sa zaci? Asa ma simteam in fiecare zi. Incepusem chiar sa imi evit cunoscutii daca imi apareau in cale.

Se spune ca atunci cand esti deprimat, ai nevoie de prietenii tai mai mult ca niciodata. Sunt total de acord! In plus, nu alege o singura persoana careia sa ii povestesti tot ce simti si ti se intampla, s-ar putea sa devina coplesitor si pentru ea. Daca ai un cerc de prieteni mai mare, fii deschisa cu toti sau cel putin cu 2-3 dintre ei. Spune-le ca este bine sa te verifice din cand in cand pentru a se asigura ca te descurci bine cu starea in care esti. Sau tot ei sunt cei care iti pot reaminti sa iti iei tratamentul atunci cand depresia te impinge sa renunti la lupta.

3. Simteam ca nu imi mai iubesc sotul si nu mi-a pasat

In zilele cu cele mai puternice episode de depresie, sotul meu avea poate cel mai mult de suferit. Pentru mine era totuna daca el exista sau nu. Desi il iubesc si cred despre el ca este cel mai tare tip de pe planeta, depresia ma intorcea impotriva lui. Daca inainte numaram cu nerabdare orele pana ajungeam in bratele lui, in depresie il ignoram ca si cum ar fi fost o fantoma prin casa sau un obiect enervant care ma incurca la fiecare pas. Norocul meu a fost ca el a inteles, nu a incetat nicio secunda sa fie alaturi de mine, nu a vrut sa plece, iar acum totul este din nou bine intre noi.

6 evenimente care duc la depresie si cum te poti vindeca

4. Am incetat sa mai observ lucrurile minunate din viata mea

Depresia mea nu a fost marcata de crize mari de plans, ba chiar pot spune ca nu mi-am pierdut abilitatea de a rade cu colegii de munca si de a ma amuza privind o comedie. Insa incetasem sa simt linistea, implinirea si fericirea in momentele simple petrecute cu familia. Uitasem cum se simte sa iti privesti copiii citind o carte linistiti in pat, inainte de somn, sau complotand sa prinda soparle atunci cand vor iesi afara. Acum ca sunt bine, imi dau seama ce semn puternic de depresie este faptul ca nu mai puteam gasit niciun strop de bucurie in acele momente minunate de zi cu zi.

5. Am slabit enorm, fara sa vreau si fara sa observ

Unii oameni ar putea vedea asta ca pe un lucru grozav, dar a fost un mare semn de depresie pentru mine. Nu incercam sa ma abtin de la mancare, ci pur si simplu imi pierdusem de tot apetitul si ma saturam foarte repede cu putin. Si mi-am dat seama ca am slabit considerabil in momentul in care a trebuit sa imi cumpar o noua curea pentru a-mi tine blugii. Pe de alta parte, unii oameni nu se pot opri din mancat atunci cand sunt depresivi. Indiferent in ce tabara te afli, nu ignora acest simptom!

6. Am disparut in multime

Sunt genul de femeie care atunci cand isi face aparitia undeva, stie sa atraga toata atentia asupra ei. Am un ras puternic, vorbesc mult si tare si nu sunt deloc timida. Imi fac prieteni cand stau la o coada si toti angajatii de la Starbucks-ul din cartierul meu imi stiu numele si bautura preferata, iar atunci cand intru in incapere imi spun toate barfele si noutatile.

Cand ma lupta cu depresia, nimeni nu m-a observat. Nu doar pentru ca nu am intins mana, ci pentru ca oamenii pur si simplu nu ma vedeau. Acum ca m-am intors la mine, ma simt din nou conectata cu oamenii din jurul meu. Strainii imi zambesc cand trec pe langa ei, iar eu le zambesc inapoi.

7. Inima mea nu s-a oprit din a bate in ritm alert

Nu am avut atacuri de panica in toata regula. In schimb, am trait intr-o stare perpetua de anxietate, care a devenit atat de normala inca abia daca o constientizasem pana in momentul in care a trecut. Dupa ce mi-a murit cainele, inima mea a inceput sa bata puternic si nu a incetinit niciodata. Chiar si cand stateam tolanita in patul meu si ma uitam la televizor, inima imi batea in piept ca si cum ceva rau urma sa se intample. Eram mereu in alerta.

In timp ce “simptomul inimii accelerate” a fost cel mai probabil cauzat de anxietate, oamenii de stiinta au descoperit recent ca depresia poate avea efecte grave asupra sanatatii cardiovasculare. Un studiu realizat la Universitatea din California de Sud a Scolii de Medicina Keck a constatat ca “persoanele cu simptome de depresie au un risc mai mare pentru o tulburare de ritm cardiac cunoscuta sub numele de fibrilatie atriala, care creste riscul de accident vascular cerebral”.

8. Munca a devenit din ce in ce mai grea

Am fost diagnosticata cu ADHD, asa ca actiunea de concentrare este ceva care necesita efort considerabil din partea mea intr-o zi normala. Dar depresia a facut-o si mai grea. La job, mi-am facut mereu griji ca lumea e suparata pe mine, ca nu sunt suficient de pregatita sau ca sunt pe cale sa stric ceva. Eram nemultumita de mine chiar si atunci cand faceam o treaba buna. Astazi ma bucur din nou de job-ul meu, sunt recunoscatoare pentru munca pe care o fac si pentru comunitatea de colegi. A te simti apreciat si util este vital atunci cand te lupti cu depresia.

9. Am incetat sa fiu recunoscatoare

Ma simt recunoscatoare in fiecare zi a vietii mele. Si nu doar revizuiesc lista cu lucrurile de care stiu ca ar trebui sa ma bucur ca le am, ci ma simt cuprinsa de un sentiment profund si linistitor atunci cand recunosc ce am si ce sunt.

In perioada de depresie, eram si atunci cunostienta ca am numeroase motive pentru care sa fiu recunoscatoare, insa pur si simplu eram mult prea amortita ca sa simt placere, bucurie si iubire.

Cele mai bune filme despre depresie. Sau cum cinematografia se poate transforma intr-un bun psiholog

Concluzia: asteptand ca semnele mele sa se potriveasca cu simptomele standard ale depresiei, nu mi-as fi dat poate niciodata seama de situatia in care ma aflam. Nici cei din jur nu si-au dat seama ca ceva este in neregula cu mine, pentru ca nu plangeam in fiecare zi, ba chiar radeam cu pofta. Mama a intervenit in cele din urma si mi-a spus ca ea crede ca sufar de depresie. Asadar, este atat de important sa acordam prioritate sanatatii mentale si sa nu ne fie teama sa le cerem ajutor celor apropiati noua.

Foto: Freepik.com