Semnele pe care ti le dau organele tale atunci cand consumi prea mult zahar

1
De Cristiana Astefanoaiei
12 iun. 2023

Zaharul este un ingredient pe care multi dintre noi il consumam in cantitati prea mari, adesea fara sa ne dam seama. Acest consum excesiv de zahar poate avea efecte daunatoare asupra sanatatii noastre. Corpul nostru are modalitati subtile de a ne avertiza ca am depasit limita admisa de zahar in dieta noastra.

Zahar = probleme de sanatate. In ultimii ani, tot mai multi specialisti incearca sa semnaleze acest fapt. Cand consumi zahar, fiecare organ din corpul tau are cate o reactie. Iata cum actioneaza zaharul asupra unor organe importante:

Creierul este afectat instant de consumul de zahar

Consumul excesiv de zahar poate afecta functionarea creierului. Studiile au aratat ca un nivel ridicat de zahar poate provoca inflamatii in creier si poate afecta neurotransmitatorii responsabili de reglarea starii de spirit si de apetit. De asemenea, s-a constatat ca zaharul poate contribui la aparitia si dezvoltarea bolii Alzheimer.

Stresul poate creste riscul de aparitie a bolii Alzheimer in cazul femeilor, potrivit unui nou studiu

Inima are probleme pe termen lung

Zaharul in exces poate creste riscul de boli cardiovasculare. Consumul excesiv de zahar poate duce la cresterea nivelului de trigliceride si colesterol in sange, ceea ce poate creste riscul de ateroscleroza, hipertensiune arteriala si boli de inima.

Pancreasului nu ii place zaharul in exces

Atunci cand consumam cantitati mari de zahar, pancreasul este responsabil de producerea si eliberarea de insulina pentru a mentine nivelul de zahar din sange sub control. Consumul excesiv de zahar poate suprasolicita pancreasul, determinandu-l sa produca insulina in cantitati mari si in mod constant. Aceasta poate duce la rezistenta la insulina si, in cele din urma, la diabet de tip 2.

Rinichii muncesc mai mult

Zaharul in exces poate creste riscul de aparitie a bolii renale cronice. Consumul ridicat de zahar poate determina rinichii sa filtreze si sa elimine cantitati mari de zahar, ceea ce poate duce la stres renal si la deteriorarea functiei renale in timp.

Sistemul digestiv poate sa nu isi mai faca treaba

Consumul excesiv de zahar poate afecta sistemul digestiv. Zaharul poate hrani bacteriile nocive din intestin, perturband echilibrul florei intestinale si ducand la probleme digestive precum balonare, diaree, constipatie si sindromul de intestin iritabil.

Lipsa acestei vitamine e motivul pentru care ai probleme de digestie

Dintii au cel mai mult de suferit

Zaharul este principalul inamic al dintilor sanatosi. Consumul excesiv de zahar poate favoriza aparitia cariilor si a altor afectiuni dentare. Bacteriile din cavitatea bucala metabolizeaza zaharul si produc acizi care erodeaza smaltul dentar si pot duce la dezvoltarea cariilor.

Pielea – cel mai mare organ al corpului

Consumul excesiv de zahar poate afecta aspectul pielii. Zaharul poate stimula inflamatia in organism, ceea ce poate duce la probleme cutanate precum acneea, eczemele si dermatitele.

Alte lucruri care se intampla cand consumi zahar in exces

 

Cresterea in greutate

Zaharul adaugat in alimente si bauturi contine calorii goale, ceea ce inseamna ca ofera putine sau deloc substante nutritive. Consumul excesiv de zahar duce la acumularea de grasime in corp, ceea ce poate duce la cresterea in greutate si aparitia obezitatii.

Pofta excesiva de dulciuri

Daca ai o pofta constanta de dulciuri si gandurile tale sunt dominate de alimentele bogate in zahar, acesta poate fi un semn ca ai exagerat. Zaharul stimuleaza productia de serotonina, cunoscuta si sub numele de „hormonul fericirii”, in creier, ceea ce poate crea o dependenta de dulciuri si poate duce la un cerc vicios al consumului excesiv de zahar.

Ce se intampla in corpul tau cand renunti la zahar pentru 30 de zile

Oboseala si scaderea nivelului de energie

Desi initial consumul de zahar poate oferi un impuls rapid de energie, acesta este urmat de o cadere brusca. Consumul excesiv de zahar poate provoca fluctuatii ale nivelului de zahar din sange, ceea ce duce la oboseala si scaderea energiei. Aceasta senzatie de oboseala poate afecta capacitatea ta de concentrare si performanta fizica.

Acneea si problemele cu pielea

Studiile au aratat ca un nivel crescut de zahar in dieta poate creste inflamatia si poate provoca aparitia acneei. De asemenea, zaharul poate reduce productia de colagen, proteina esentiala pentru mentinerea elasticitatii si sanatatii pielii.

Foto: freepik.com