Cele mai multe femei merg la medic pentru o consultatie periodica a sanilor si de obicei isi fac si singure, acasa, verificarea. Insa problema e ca nu intotdeauna stim cum arata si cum se simt primele semne ale cancerului de san.
Cancerul de san este incredibil de raspandit – afecteaza una din opt femei, asa ca e vital sa cunosti semnele care il dau de gol. Dar concentrand verificarea doar pe noduli, poti sa pierzi din vedere un alt indiciu important: pielea ondulata.
Semnele obisnuite ale cancerului de san
Toata lumea stie ca nodulii mamari sunt cel mai obisnuit indiciu al acestei boli. De obicei, acestia sunt identificati usor prin palpare, dar acum tehnologia moderna de scanare ii poate depista mai timpuriu. „Numeroase cazuri de cancer de san sunt detectate acum prin mamografii, inainte ca multe femei sa observe vreo schimbare a sanilor in faza timpurie a cancerului”, a explicat Sharon S. Lum, M.D., director medical la Loma Linda University Breast Health Center, citata de Glamour.
Dar nodulii nu sunt singurele semne care anunta boala. Cancerul de san poate fi anticipat de schimbarea texturii pielii, schimbarea culorii sanilor, exfolierii pielii sau a pielii din zona areolei ori din zona apropiata, schimbarea marimii sau a formei unui san sau a ambilor, schimbarea aspectului uneia sau a ambelor areole, scurgeri (altele decat cele provocate de lactatie), umflarea sau sensibilitatea unui san ori a ambilor, roseata, iritatie sau mancarime persistenta a sanilor, explica Keira L. Barr, M.D., fondatoare a Institutului Resilient Health.
Ce sunt ondulatiile pielii
Ondulatiile pielii sunt un semn mai putin intalnit al cancerului de san, dar femeile trebuie sa-l stie si sa tina cont de el. Cel mai simplu mod pentru a-l recunoaste este sa te gandesti la coaja unei portocale, arata Keira L. Barr.
In cazurile de piele ondulata, sanul este de obicei inrosit, umflat, iar sfarcul are modificari precum retractie sau inversare. „Aceasta manifestare este cel mai adesea asociata cu cancerul de san inflamator, o forma mai rara. In acest tip de cancer, celulele canceroase blocheaza vasele limfatice din piele, provocand schimbari de textura”, explica Barr.
Cum se face verificarea semnelor
Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poate face orice femeie pentru depistarea precoce a cancerului de san este sa-si cunoasca bine sanii. „Asa cum noi recomandam ca oamenii sa fie obisnuiti cu alunitele si cu pielea lor pentru a detecta repede semnele cancerului de piele, le recomand femeilor sa se obisnuiasca cu sanii lor pentru a identifica rapid cancerul de san. Schimbarile bruste sau inexplicabile ale tesutului sanilor sau a pielii din apropierea lor trebuie analizate imediat de medic”, arata Lynne Haven, M.D., dermatolog.
Nu ignora niciunul din aceste 6 simptome! Pot fi semnele cancerului de san
Nu trebuie neaparat sa faci in fiecare luna o autoverificare pentru a urmari orice schimbare. „American Cancer Society si alte ghiduri nu le recomanda femeilor sa faca din verificare o rutina, dar le recomanda sa fie atente la sanatatea sanilor lor si la felul in care ii simt”, subliniaza Lum.
Cat priveste frecventa verificarilor, aceasta depinde de istoricul fiecarei persoane. „Cel putin o data pe an, iar daca ai un istoric puternic in familie al cazurilor de chisturi la san, fibrochistica mamara sau ai sanii foarte densi, atunci cel putin o data la sase luni”, precizeaza Adeeti Gupta, M.D., fondator al centrului Walk in GYN Care.
Ce trebuie sa faca orice femeie cand are suspinciuni
Regula de baza e clara: daca crezi ca ceva nu este in regula, mergi imediat la doctor: „Daca observi ceva ciudat sau neobisnuit, ar trebui sa suni cat mai repede pentru o programare la medic”, recomanda Gupta.
Acelasi lucru il recomanda si Sharon S. Lum: „Daca o femeie observa ceva ciudat sau neobisnuit la sanii ei, trebuie sa-si caute doctorul de familie sau un medic specialist si sa vada daca poate face o ecografie, mamografie sau tomografie prin rezonanta magnetica. Depistarea unui cancer de san in stadiu timpuriu prin consultarea unui doctor este mult mai buna decat asteptarea si eventual dezvoltarea unui cancer intr-un stadiu mai avansat.”
10 mituri despre cancerul de san care iti afecteaza sanatatea
Keira L. Barr insista ca nu trebuie sa astepti prea mult daca observi orice schimbare. Pe langa riscul extinderii cancerului, stresul generat de faptul ca ar putea fi ceva nu merita sa pierzi timpul. „Anxietatea, stresul si sentimentul coplesitor care insoteste adesea ingrijorarea ca <<ar putea fi ceva>> pot fi inlaturate de o examinare a medicului. Nu toate schimbarile pielii sunt un semn de panica. De exemplu, schimbarile texturii pielii sau ale sanilor pot fi cauzate si de o eczema, roseata poate fi declansata de piscatura unei insecte, iar umflarea ganglionilor poate fi provocata de o infectie”, explica Barr.
Asadar, nici ignorarea semnelor, dar nici ingrijorarea excesiva nu sunt de ajutor. Cel mai important lucru pe care il poti face este sa urmaresti daca apar schimbari si sa actionezi rapid. „O programare la doctorul tau pentru o consultatie este cel mai bun mod de a afla daca ceea ce ai observat e un motiv de ingrijorare. Cand ai dubii, mergi la o verificare”, recomanda Barr.
Foto: Shutterstock.com