Sensibilitatea la unele alimente poate fi declansata de aceasta intoleranta rara

1
De Maria Constantin
23 ian. 2020

Daca te simti rau dupa ce mananci avocado si ciocolata, e posibil ca aceasta reactie sa fie declansata de o substanta chimica foarte importanta care actioneaza in organism.

Se pare ca astazi tot mai putini au norocul de a nu se confrunta cu o intoleranta la un anumit produs alimentar, fie el natural sau procesat. Reactiile pot fi diverse: poate surveni o constipatie de cateva zile sau o durere ucigatoare de cap, dar nu bagi de seama ca ai o problema pana cand simptomele te lovesc din nou din senin. In cele mai grave cazuri, te alegi cu o eruptie pe piele sau cu mancarimi atroce.

De obicei, in astfel de situatii ai o intoleranta sau o alergie la anumite alimente. Dar mai exista o posibilitate mai putin cunoscuta – simptomele pot fi declansate de intoleranta la histamina, o reactie care se produce atunci cand organismul nu reuseste sa elimine anumiti compusi ai acestei substante.

Afectiunea este destul de rara, doar 1% din populatie se confrunta cu asa ceva, dar interesul in jurul sau a crescut constant, noteaza InStyle. In 2019 au fost publicate mai multe carti pe acest subiect, iar hashtag-ul #histaminefree a inceput sa atraga un interes crescand pe retelele de socializare.

Intoleranta la histamina este greu de diagnosticat, dar este si mai greu de trait cu ea – nu poti manca avocado sau ciocolata, de exemplu. Se manifesta exact ca o alergie, insa are ceva diferit.

Ce este histamina?

Histamina ajunge in corp prin intermediul hranei si e stocata in aproape toate tesuturile corpului. Este un mediator chimic care intervine in vasodilatatia capilarelor, contractia musculaturii netede a plamanilor, uterului si stomacului, stimularea secretiei gastrice si accelerarea batailor inimii.

Histamina este de obicei un lucru bun, explica Sara Axelrod, medic alergolog la ENT and Allergy Associates din East Brunswick, New Jersey, SUA. Ea ajuta celulele sistemului imunitar sa ajunga la tesuturile afectate de o infectie sau de o accidentare pentru a le vindeca.

Problema apare cand organismul nu mai poate metaboliza histamina. „Persoanele cu intoleranta la histamina au un nivel redus al enzimelor esentiale care contribuie la reducerea histaminei din corp. Incepe sa le asimileze mai repede decat le poate metaboliza, cauzand simptome nedorite”, arata Becky Campbell, specialista in medicina naturala si autoarea cartii „The 4-Phase Histamine Reset Plan”.

Intoleranta la histamina este provocata de acumularea histaminei in organism. Iar histamina se gaseste in multe alimente, de aceea e greu de depistat, spre deosebire de o alergie la fructe de mare sau intoleranta la gluten, explica Dr. Axelrod.

Care sunt simptomele?

Intoleranta la histamina arata ca o alergie de sezon – daca consumi alimente sau bauturi cu histamina poti avea eruptii pe piele, mancarimi, ochii inrositi, umflaturi ale fetei, congestie, dureri de cap, incepe sa-ti curga nasul sau ai crize de astm. Pot fi si simptome mai severe, precum cresterea tensiunii arteriale, palpitatii ale inimii, anxietate si atacuri de panica.

Sunt simptome foarte comune pentru ca receptorii de histamina sunt raspanditi in tot corpul. Si cum manifestarile sunt atat de largi, pacientii sunt deseori trimisi la mai multi specialisti, spune Becky Campbell.

De multe ori, simptomele sunt puse pe seama unei alergii, a unei intolerante alimentare sau a reactiei adverse la medicamente.

Ce alimente sunt bogate in histamina?

Alimentele fermentate sau maturate sunt cele mai bogata in aceasta substanta, arata The American Journal of Clinical Nutrition. Asadar, branza maturata, iaurtul, kefirul, carnea procesata, alimentele la conserva, muraturile, alimentele afumate, otetul si bauturile alcoolice, in special vinul, sampania si berea, se incadreaza aici.

Alte alimente cu continut ridicat sunt avocado, legume precum nautul, lintea, citricele, ciocolata, unele condimente precum curry si scortisoara, alunele, tomatele, bananele, vinetele si spanacul.

„Unele dintre aceste alimente au o valoare nutrionala mare, asa ca poate fi neclar de ce trebuie sa renunti la ele. Pentru cele care nu pot descompune eficient histamina, riscurile depasesc beneficiile”, spune Campbell.

Aceasta intoleranta ar putea fi motivul pentru care nu scapi de balonare

Exista viata fara avocado, lactate si vin? Dr. Axelrod spune ca aceste restrictii pot fi compensate cu carne proaspata si peste, fructe non-citrice, oua, cereale fara gluten precum quinoa si orez, lapte de migdale, lapte de cocos, legume (cu exceptia vinetelor si a spanacului) si ulei de masline.

Cum se trateaza intoleranta la histamina?

Din pacate, nu exista un test sau o procedura care sa depisteze clar aceasta intoleranta. Nu poate fi detectata la un test alergologic, desi acesta trebuie oricum facut pentru a elimina toate pistele posibile, arata Dr. Axelrod.

Unele medicamente pot fi de ajutor. Antihistaminicele ajuta la reducerea nivelului de histamina din corp si la atenuarea simptomelor. Dar unele persoane se pot confrunta luni la rand cu efectele acestei intolerante fara sa inregistreze o ameliorare.
Totusi, un studiu din 2019 realizat de Food Science and Biotechnology a descoperit ca suplimentele cu diamina oxidaza (compusul care ajuta la metabolizarea histaminei si pe care pacientii nu o au la nivel normal) reduc simtitor simptomele.

Cea mai buna cale este, insa, evitarea alimentelor care provoaca intoleranta. E un proces lung, plin de greseli din care inveti, plin de frustrari, dar, cu timpul, poti depista ce anume iti face rau si ce nu. Din pacate, pe pielea ta, deoarece alta varianta nu prea exista.

„Nu-i un proces usor sa afli cauzele simptomelor. Este nevoie de multe incercari si erori, trebuie sa adaugi si sa elimini unele alimente pentru a fi sigur ca dieta ta e curata”, arata Campbell.

Cum iti dai seama ca ai intoleranta la histamina

Ca si in cazul tuturor problemelor de sanatate, daca crezi ca suferi de aceasta afectiune, cel mai bun lucru pe care il poti face in prima faza este sa vorbesti cu un alergolog despre un plan de tratament. Dar, in general, cel mai bun mod de a obtine un diagnostic este dieta prin eliminare, in care vei evita o perioada toate produsele care iti fac rau, apoi le vei reintroduce treptat, unul cate unul, si vei urmari reactiile organismului.

Dureaza intre trei si patru saptamani ca nivelul de histamina din corp sa se reduca, asa ca timp de 21 de zile trebuie sa elimini complet alimentele bogate in aceasta substanta. Apoi, introduci cate un produs pe saptamana. Daca nu ai nicio reactie, il adaugi pe urmatorul. Daca apare o reactie, trebuie sa faci din nou o detoxifiere, adica inca trei sau patru saptamani fara alimente bogate in histamina, apoi introduci alt produs alimentar.

Este complicat, poate fi chiar insuportabil, dar e cel mai bun mod de a afla ce anume iti face rau.

Foto: Getty Images.