Nici pentru adulti lucrurile nu sunt cu mult mai usoare, presiunea de a performa primand in fata incercarii de a intelege si de a te face inteles. Sexul la romani este inca o chestiune tabu, insotita de multe idei preconcepute si de mistificari.
Am vorbit despre acest subiect, despre preconceptii, informatii eronate, dar si solutii pentru o viata mai buna cu Irina Tudorascu, psihoterapeut si psiholog clinician specializat in psihoterapie de cuplu.
Generatiile acum adulte, care au la randul lor copii, au fost crescute intr-o cultura a rusinii si chiar a vinovatiei in unele cazuri. Ce anume a transformat un act firesc intr-un pacat?
Nu demult, in perioada comunista nu se vorbea aproape deloc despre sex si contraceptie, nici in reviste, ziare, nici in filme si asta ca sa vorbim doar de istoria recenta. Putini dintre noi, cei trecuti de 30 de ani pot afirma ca am putut vorbi deschis despre sex macar cu unul dintre parinti sau cu o ruda. Faptul ca sexualitatea si sexul au fost subiecte tabu in multe dintre familiile noastre si ale parintilor nostri si tot asa in trecut, are cea mai mare parte de contributie din punctul meu de vedere.
Sunt numeroase credinte legate de sex care au fost transmise din generatie in generatie si au dus la a privi aceasta latura intima si naturala a vietii cu multa rusine si vinovatie: “Sexul e rusinos/ A vorbi despre sex e rusinos”, “Este pacat sa te masturbezi sau si mai mult, iti poate afecta sanatatea”, “Sexul este doar despre a face copii”, “Sexul este neplacut/ o datorie/ o corvoada pentru femei”, “Baietii/barbatii sunt interesati doar de sex”, “Daca o femeie se imbraca sexi inseamna ca isi doreste sa faca sex”, “Daca o femeie pleaca de langa barbat, nu pleaca de bine, inseamna ca el nu a satisfacut-o” si lista poate continua.
Citeste continuarea pe Life.ro.
Foto: Unsplash.com.