Sfatul medicilor: Tot ce trebuie sa stii pentru ca alaptarea sa decurga fara probleme

1
De Mara Ionescu
20 oct. 2019

Alaptarea nou-nascutului poate sa fie o adevarata provocare pentru proaspata mamica. Aceste sfaturi pentru alaptare de la specialistii clinicii Mayo te pot ajuta!

Stim cu totii despre beneficiile imense pe care le aduce alaptarea la san a nou-nascutului. Chiar daca se spune ca totul vine natural, ca bebelusul stie ce sa faca si mama invata odata cu el, exista foarte multe situatii cand mama abandoneaza alaptarea pentru ca nu stie exact ce sa faca. Descopera cateva sfaturi pentru alaptare de la specialisti, care te pot ajuta sa fii pregatita pentru noul episod din viata ta.

Un specialist demonteaza miturile legate de alaptare

De aceea, este important sa cunosti cateva lucruri de baza despre alaptare, despre modul in care trebuie sa atasezi bebelusul la san si despre situatiile in care trebuie sa ceri ajutor. Specialistii de la clinica Mayo spun ca laptele matern este mai usor de digerat decat formulele de lapte, iar anticorpii existenti in laptele produs de mama au rolul de a creste imunitatea nou-nascutului. 

Daca vrei sa alaptezi la san aceste sfaturi pentru alaptare te pot ajuta!

Nu astepta sa ti se spuna cum sa faci, cere imediat ajutorul personalului medical

Sa citesti sau sa participi la cursuri despre alaptare este una, insa atunci cand trebuie sa faci practic acest lucru este cu totul altceva. De aceea, trebuie sa ceri ajutorul personalului medical din spital la primele sesiuni de alaptare ale bebelusului. Este foarte important sa faci acest lucru de la prima sesiune de alaptare, deoarece te vor invata cum sa tii corect copilul ca sa te asiguri ca este atasat corect la san. 

Este bine sa stai in fund intr-o pozitie confortabila, sa sustii capul si corpul bebelusului cu o mana, in timp ce cu cealalta sa aduci sanul in dreptul buzelor sau nasului bebelusului. Potrivit specialistilor, acesta poate sa simta mirosul de lapte si il ajuta sa prinda corect sanul, astfel incat sa cuprinda si o parte din areola. Cand vrei sa indepartezi bebelusul de la san, introdu un deget in coltul guritei lui, sustin specialistii. 

Bebelusul va stabili ritmul alaptarii

Printre cele mai bune sfaturi despre alaptare se numara si acesta legat de frecventa cu care trebuie sa alaptezi. In primele saptamani, majoritatea bebelusilor trebuie alaptati la 2-3 ore, iar o sesiune de alaptare poate sa dureze intre 15-20 de minute. Fii atenta la primele semnale pe care le transmit atunci cand le este foame: agitatie, mana introdusa in gura, miscari ale buzelor. Acest lucru te ajuta sa-l atasezi la san inainte sa inceapa plansul. 

Cele mai mari sacrificii ale mamicilor care stau acasa cu cei mici

Dupa sesiunea de alaptat la un san, incearca sa-l ajuti sa ragaie, apoi ofera-i al doilea san pe care-l va cuprinde daca ii este inca foame. 

Bebelusul trebuie sa doarma in aceeasi camera cu parintii

Pentru cel putin sase luni de zile, specialistii sustin ca este foarte important ca bebelusul sa doarma in aceeasi camera cu parintii, insa nicidecum in acelasi pat. Acest lucru reduce mult riscul sindromului de moarte subita la sugari. Patutul lui trebuie pus langa patul vostru, astfel incat sesiunile de alaptare sa fie mai usoare. 

Sfaturi pentru alaptare: Nu-i da imediat suzeta!

Daca alaptezi la san, Academia Americana de Pediatrie recomanda evitarea suzetelor in prima luna dupa nastere. Acestea pot sa incurce alaptarea la san. Abia dupa ce a fost instalata o rutina buna de alapatare poti sa ii oferi suzeta in timpul somnului. 

Sfaturi pentru alaptare: Fii atenta la detalii

Atunci cand sugarul este atasat bine la san trebuie sa simti o senzatie de tragere blanda a sanului, nicidecum una de ciupire. Bebelusul trebuie sa ia in greutate, sa iti dea de furca cu cel putin 6 scutece schimbate pe zi si sa fie multumit intre sesiunile de alaptare. Un tranzit bun presupune ca materiile fecale ale sugarului sa fie de culoarea mustarului si moi. 

10 metode ca sa-ti revii mai repede dupa cezariana

Ai grija de sanii tai in timpul alaptarii

Dupa fiecare sesiune de alaptare este foarte bine sa lasi laptele sa se usuce natural pe sfarcuri, deoarece are un efect calmant. Daca te grabesti, tamponeaza delicat sanii si foloseste tampoanele speciale pentru san, insa nu uita sa le schimbi cat mai des. De asemenea, specialistii spun ca e bine sa eviti folosirea sapunului sau a gelurilor de dus pentru zona sensibila a sanilor. Daca sfarcurile sunt uscate si crapate, foloseste o crema care contine lanolina, pe care sa o aplici in cantitate mica dupa fiecare alaptare. 

Foto: Getty Images.