De aceea este atat de important sa recunosti principalele simptome ale dezechilibrelor hormonale:
Aparitia brusca a acneei
Cosurile si punctele negre apar atunci cand porii sunt blocati cu celule moarte, sebum si impuritati. O cauza este ingrijirea incorecta a pielii sau prezenta anumitor bacterii pe piele. Insa de multe ori se intampla ca acneea sa fie cauzata de tulburari hormonale. Prezenta cosurilor sau a comedonelor in special in zona barbiei indica anumite tulburari hormonale.
Dureri de cap frecvente
Potrivit medicilor endocrinologi, motivul pentru care te confrunti des cu aparitia durerilor de cap ar putea fi nivelul scazut al estrogenului. Estrogenul este principalul hormon feminin care este produs in ovare si care influenteaza procesul metabolic de la nivelul creierului.
Un nivel prea ridicat sau prea scazut de estrogen poate sa duca la aparitia migrenelor sau a starilor de spirit negative.
Depresie si stari de spirit alternante
Un alt simptom al schimbarilor hormonale care apar odata cu aparitia premenopauzei este depresia. Atunci cand nivelul estrogenului scade, te poti confrunta cu stari de spirit negative, tristete nejustificata, apatie si lipsa de interes pentru activitati care altadata ti-ar fi adus placere.
Insomnie
Insomnia ar putea fi un simptom al nivelului scazut de progesteron. Progesteronul are un efect natural de calmare. Te poate ajuta sa te relaxezi, sa te calmezi si iti poate regla somnul. Schimbari ale nivelului de progesteron duc la aparitia insomniei.
Transpiratie abundenta
Bufeurile si transpiratia abundenta se numara printre simptomele comune ale dezechilibrului hormonal.
Apar in special in perioada de premenopauza si menopauza, fiind un simptom al nivelului scazut de estrogen. Aceste simptome sunt un semnal de alarma care indica instalarea prematura a menopauzei.
Citeste continuarea pe Eva.ro.
Foto: Getty Images.