Dar sa slabesti fara sa reduci numarul de calorii pe care le consumi sau fara sa te antrenezi mai mult la sala sau sa faci mai mult efort fizic, ar putea fi semnul unor probleme serioase, spun medicii.
Scaderea rapida in greutate poate fi simptomul unor afectiuni grave, de la diabet, probleme endocrine si chiar cancer.
De fapt, daca slabesti neintentionat mai mult de cinci procente din greutatea ta corporala obisnuita, sau mai mult de 4,5 kilograme in mai putin de un an, ar trebui sa mergi la medic, avertizeaza specialistii.
Iata cateva dintre afectiunile care pot duce la pierderea neintentionata a kilogramelor, potrivit medicilor citati de MailOnline:
Glanda tiroida hiperactiva
Cunoscuta in termeni medicali drept hipertiroidism, aceasta afectiune poate provoca simptome precum fluctuatii ale starii de spirit, slabiciune musculara sau sete persistenta.
Pe de alta parte, o glanda tiroida hiperactiva poate duce la o accelerare brusca a metabolismului, care conduce la pierderea rapida in greutate. Acest lucru iti poate creste in acelasi timp si apetitul, potrivit Sistemului National de Sanatate din Marea Britanie.
Toate acestea se intampla pentru ca glanda tiroida este responsabila pentru reglarea metabolismului, prin intermediul hormonilor T3 si T4.
Scaderea rapida in greutate ar putea indica prezenta dibetului de tip 1
Sa slabesti chiar daca mananci un numar mare de calorii poate fi un simptom de diabet.
O cantitate insuficienta de insulina impiedica organismul sa preia glucoza din sange si sa o transporte catre celulele din corp, care sa o foloseasca pentru a produce energie.
Din aceasta cauza organismul „arde” grasimea si muschii pentru a produce energie, ceea ce duce la scaderea rapida in greutate.
„Scaderea rapida in greutate poate fi un simptom al diabetului de tip 1 pentru ca principala misiune a insulinei este sa transporte zaharul din sange catre celule, unde este folosit pentru a produce energie sau este depozitat pentru a fi folosit mai tarziu”, declara medicul Esther Walden pentru MailOnline.
„Cand nu este suficienta insulina, celulele sunt deprivate de energie, corpul munceste mai mult pentru a incerca sa scape de excesul de zahar din sange, iar excesul de zahar nu poate fi stocat in celulele grase”, explica specialista.
„Mai mult, cand lipseste insulina, corpul incepe sa descompuna grasime pentru a produce o forma de energie pe care o poate folosi”, adauga ea.
Aceasta scadere in greutate se intampla rapid si duce la diagnosticarea diabetului de tip 1.
Poate fi un simptom al bolilor intestinale inflamatorii
Boala Crohn si colita ulcerativa sunt ambele afectiuni inflamatoare ale intestinelor, care pot cauza durere abdominala si diaree.
Astfel de afectiuni mai pot provoca sangerari rectale, sange sau mucus in scaun, oboseala constanta si slabit neintentionat.
Desi nu este clar ce provoaca aceste boli, care afecteaza aproximativ 10 milioane de oameni la nivel mondial, specialistii NHS spun ca apar adesea atunci cand sistemul imunitar ataca intestinele, ceea ce duce la inflamarea lor.
Vitamina longevitatii: de ce sa o prioritizezi, mai ales dupa 40 de ani
Aceasta inflamatie din intestine impiedica organismul sa absoarba nutrientii din alimentele pe care le consumi, iar ulterior duce la scaderea in greutate si malnutritie.
80% dintre persoanele care sufera de anumite tipuri de cancer slabesc neintentionat
Pierderea apetitului si scaderea semnificativa in greutate sunt simptome care afecteaza 80% dintre persoanele care sufera de cancer gastrointestinal, precum cancer de stomac sau de ficat.
„Scaderea in greutate brusca si neintentionata poate sa apara cand treci prin evenimente stresante in viata sau poate fi asociata cu unele afectiuni”, spune medicul Maxine Lenza, din cadrul Cancer Research UK.
„Slabitul inexplicabil poate fi si simptomul anumitor tipuri de cancer, printre care cancer de plamani, de intestine sau cancer pancreatic”, adauga specialista.
Inflamatia a fost asociata cu pierderea masei musculare prin faptul ca provoaca degradarea proteinei mai repede decat poate fi refacuta. Iar acest lucru are loc din cauza faptului ca mitocondriile, partile celulelor responsabile de transformarea nutrientilor in energie, sunt degradate de cancer.
„Daca observi schimbari neobisnuite precum scaderea semnificativa in greutate fara sa incerci sa slabesti, este important sa discuti cu medicul tau. In cele mai multe cazuri nu este cancer, dar daca este, sa-l descoperi devreme poate face o diferenta majora”, spune Dr. Lenza.
Stresul si problemele de sanatate mintala pot declansa scaderea in greutate
Sa slabesti neintentionat nu este un semn doar al bolilor fizice.
Sa treci printr-un eveniment stresant, precum pierderea unei persoane dragi, divort, despartire sau pierderea locului de munca pot contribui, de asemenea, la scaderea brusca in greutate.
In unele cazuri stresul provoaca scaderea apetitului, indigestie sau chiar gastrita.
Atunci cand esti stresata pentru o perioada lunga de timp, poate duce la acumularea hormonilor de stres in organism, precum cortizolul si adrenalina, si care pot avea multiple efecte, printre care probleme de somn si scaderea apetitului.
Stresul nu este singura problema mentala care duce la scaderea rapida in greutate. Depresia, anxietatea si tulburarile de alimentatie sunt alte cauze pentru care o persoana poate slabi foarte mult intr-o perioada scurta.
Foto: depositphotos.com