Sindromul de anxietate Covid-19, o problema majora de sanatate mintala. Primele semne ca te afecteaza

1
De Cristina Tudor
12 mai 2021

Pe masura ce restrictiile se relaxeaza, in diferite locatii, unora li se pare extrem de dificil sa se readapteze la viata „normala”.

In ciuda vaccinarii si a scaderii prevalentei bolii, unele persoane experimenteaza ceea ce oamenii de stiinta numesc sindromul de anxietate COVID-19.

Simptomele acestui sindrom imita simptomele altor tulburari de sanatate mintala, inclusiv anxietatea, tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) si tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC).

Ce este sindromul de anxietate COVID-19?

Profesorii Ana Nikčević de la Universitatea Kingston din Londra si Marcantonio Spada de la Universitatea London South Bank au dezvoltat conceptul de sindrom de anxietate COVID-19.

Intr-o lucrare care apare in Psychiatry Research, in octombrie 2020, profesorii Nikčević si Spada

prezinta caracteristicile sindromului de anxietate COVID-19. Acest sindrom se manifesta ca fiind incapacitatea de a parasi casa din cauza temerilor legate de COVID-19, verificarea frecventa a simptomelor in ciuda faptului ca nu se afla intr-un scenariu cu risc ridicat si evitarea situatiilor sociale sau a altor persoane.

Cercetatorii noteaza ca persoanele cu acest sindrom tind sa experimenteze stres post-traumatic crescut, stres general, anxietate, anxietate legata de sanatate si ganduri sucidiare.

Posibile cauze

Cercetatorii sugereaza ca, la unii oameni, izolarea, teama de a contracta SARS-CoV-2 si incertitudinea in timpul pandemiei ar fi putut duce la aparitia simptomelor care alcatuiesc acest nou sindrom.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.