Asociem singuratatea cu izolarea, cu lipsa partenerului sau a partenerei de viata si chiar cu lipsa de afectiune, potrivit psihologului colaborator al Evenimentului Zilei, Eveline Țibichi Osnaga.
Iata ce spune specialistul despre singuratate
Ne simtim singuri si cand suntem inconjurati de oameni, ne lipseste ceva ce ne este greu sa explicam pentru propria persoana si cu atat mai greu sa explicam pentru cei din jur si, atunci, fugim si ne refugiem in singuratate. Fiintele umane sunt pregatite si conditionate de a-si trai viata in compania altora.
Ceea ce inseamna ca interactionam in societate, intr-o lume a relatiilor impartasite cu familia, prietenii, vecinii, colegii sau cu grupurile de interese comune. Cand vorbim despre singuratate, este important sa ne reamintim ca poate fi o combinatie intre o stare reala si o perceptie pe care persoana o are despre sine.
Sunt persoane singure care se bucura de singuratate si sunt persoane care, desi sunt intr-o relatie sau sunt inconjurate de alte persoane, se simt singure. Un astfel de sentiment de singuratate va depinde intotdeauna de modul in care o persoana este perceputa in mediul ei social.
Cand suntem singuri putem sa lenevim, sa ne simtim bine, sa ne relaxam, sa ne bucuram de natura, sa facem plaja, sa ne plimbam, sa meditam sau pur si simplu sa facem ceea ce ne place fara interventia altor oameni. Cu toate acestea, de multe ori, ne este teama sa fim singuri, iar aceasta stare ne aduce in situatia de a intra in relatii nepotrivite, cu persoane nepotrivite, si viata ni se transforma intr-o adevarata agonie, pentru ca nu cunoastem nici fericirea si, de cele mai multe ori, iesim mai afectati pentru ca nu avem sentimente autentice si pentru ca nu ne simtim capabili sa starnim nimic frumos in cel de langa noi.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Getty Images.