El lupta contra virozelor si bacteriilor si regleaza cantitatea de fluide din tesuturi. Pentru a functiona la capacitate maxima, lichidul limfatic trebuie pus in miscare.
Acest sistem contine un fluid aproape limpede, denumit limfa, care circula in organism prin vase limfatice de dimensiuni diferite. Distruge si indeparteaza „invadatorii” precum virusurile si bacteriile din organism. Este o componenta importanta a sistemului nostru natural de aparare – sistemul imunitar – si ne ajuta sa luptam impotriva infectiilor.
Sistemul limfatic ajuta la transportul celulelor, proteinelor, nutrientilor si produsilor de degradare in organism. Mai precis, transporta celule sangvine albe, inclusiv acel tip special de celule albe care se numesc limfocite.
Atunci cand racim, simtim uneori ca „glandele” de sub maxilar cresc si se intaresc. Aceste formatiuni sunt o componenta a sistemului limfatic si se numesc ganglioni limfatici. In organism exista aproximativ 100 de ganglioni limfatici si sunt usor de observat la nivelul axilei, inghinal si al gatului.
Celulele sangvine albe circula in sistemul limfatic cautand si distrugand invadatorii straini, cum ar fi agentii patogeni sau toxinele. Ganglionii limfatici filtreaza limfa pentru a indeparta invadatorii identificati si pentru a bloca patrunderea acestora in circulatia sangvina. Dupa ce limfa a fost „curatata” in ganglionii limfatici, patrunde in circulatia sangvina si in circulatia generala.
Cum ne punem limfa in miscare?
Respiratia adanca
Din diafragma! Este un bun mod de a pune limfa in miscare. Inspirati usor si adanc impingand burta afara, iar apoi expirati la fel de incet, lasand in mod natural aerul sa iasa afara complet. 60% dintre nodurile limfatice se afla chiar sub diafragma.
Mersul pe jos
Pune in miscare sistemul limfatic. Mai ales mersul grabit. De fapt, orice miscare antreneaza limfa, inclusiv rasul.
Masajul
Masajul limfatic este ideal, il putem face si singuri, cu delicatete, masand pielea in directia inimii.
Uleiul de ricin
Este cel mai eficient medicament. Se aplica pe partea inferioara a abdomenului si /sau pe ficat. Daca puneti deasupra o sticla cu apa calda, efectul se inteteste. Compresa cu ulei de ricin se tine toata noaptea.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Shutterstock.com.