Studiul realizat de Coalitia pentru Sanatate Europeana in 2018 arata faptul ca o treime dintre romani declara ca au fost diagnosticati cu o boala cronica de-a lungul vietii, iar 19% (din totalul respondentilor) fiind diagnosticati in ultimii 10 ani.
Romanii continua sa fie tratati de bolile cronice prin protocoale de tratament generalizat adresat usurarii sau suprimarii simptomelor asociate acestor boli si aproape niciodata nu au in vedere identificarea cauzelor.
La nivel international deja se lucreaza cu tratamente personalizate care au la baza analize clare si exacte, care arata caracterul invidual al problemei.
“Trebuie sa tinem cont de particularitatile fiecarui individ, sa pornim mereu de la rezultatele unor analize relevante pentru problemele aparute si care ne arata la nivel celular ce probleme exista. Trebuie sa intelegem cat mai multe despre cauza, despre alimentatie, compozitia si echilibrul florei intestinale, efortul fizic si contextul genetic. De aici se poate crea baza unei consultatii pentru a putea oferi un tratament care sa restabileasca echilibrul in organism” a declarat Dr. Ion Gabriela, sef de lucrari UMF “Carol Davila” Bucuresti, medic primar pediatrie, doctor in Stiinte Medicale.
State of Health in the EU, care prezinta profilul de tara in ceea ce priveste sanatatea pentru anul 2019, arata faptul ca romanii cu varsta de peste 65 de ani traiesc mai multi ani din viata cu o boala cronica sau cu o dizabilitate, situatie care plaseaza Romania peste media UE.
Profilul de sanatate al Romaniei mai arata mai arata ca acestia au declarat ca au una sau mai multe boli cronice. “31% dintre romanii cu varsta peste 65 de ani raporteaza ca se confrunta cu unele limitari in desfasurarea activitatilor cotidiene, precum imbracarea si hranirea, procentul fiind mult mai mare decat media UE” conform State of Health in the EU 2019.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Unsplash.com.