Ideea de a concentra intr-un pahar tot ce-i mai bun din fructe suna tentant, insa nu este neaparat sanatos, atrag atentia specialistii internationali, alarmati de popularitatea detoxiefierilor pe baza de sucuri naturale.
Dovada ca fructul „baut” se transforma in otrava pura pentru organism este studiul publicat de cercetatorii Scolii de Sanatate Publica a Universitatii Harvard. Acestia au analizat datele stranse de-a lungul a doua decenii de la circa 200.000 de pacienti si au ajuns la concluzia ca in timp ce fructele consumate ca atare scad cu pana la 23% riscul de diabet de tip 2, sucul de fructe creste intr-un procent similar posibilitatea aparitiei acestei boli.
Motivul este cantitatea mare de fructoza continuta de sucuri, care ajunge mult prea rapid in organism. Mai mult, Barry Popkin, profesor al departamentului de nutritie din cadrul Universitatii Carolina de Nord spune ca sucul obtinut din patru-cinci portocale, spre exemplu, nu umple stomacul asa cum ar face-o un singur fruct, dar poate contine la fel de mult zahar ca si o sticla de Cola.
Nu dati pulpa deoparte
Acelasi mesaj incearca sa il transmita si specialistii romani. “Este ideal sa consumam fructele intregi sau shake-uri facute la blender pentru ca se pastreaza si pulpa plina de fibre, care au un rol esential in digestie: favorizeaza tranzitul intestinal, impiedica absorbtia imediata a unor cantitatii crescute de zaharuri si grasimi, impiedica contactul prelungit al substantelor toxice din colon cu mucoasa intestinala”, explica nutritionistul Ionut Stefan.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Getty Images.