Sperante noi pentru tratarea cancerului: Planta cu rezultate promitatoare

1
De Maria Constantin
18 feb. 2020

Cercetatorii au testat mai multe plante pentru tratarea tumorilor cerebrale si la nivelul gatului. Una dintre acestea s-a dovedit eficienta si ar putea sta la baza crearii unui medicament.

Cancerul este in prezent al doilea factor de mortalitate in Statele Unite si una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Desi pana acum au fost inregistrate cateva rezultate bune in tratarea acestei boli, inca nu exista o cale de vindecare. Dar exista o noua speranta.

Cercetatorii au testat mai multe plante in tratarea tumorilor cerebrale de la nivelul gatului, care reprezinta 4% din totalul numarului de cazuri de cancer din lume.

Testul s-a desfasurat in Los Angeles, la University of California, iar rezultatele indica faptul ca un medicament pe baza de plante ar putea fi de ajutor in tratarea celor doua tipuri de cancer, relateaza Mind Body Green.

Ce au observat cercetatorii

Medicamentul, cu denumirea generica APG-157, este creat din plante care contin polifenoli, inclusiv curcumina. Acest compus chimic galben produs de specia Curcuma longa, din familia Zingiberaceae, este utilizat ca ingredient in industria cosmetica, ca aditiv si colorant alimentar.

Curcumina a fost pusa anterior in legatura cu suprimarea tumorilor, gratie proprietatilor sale antiinflamatorii si antioxidante, insa utilizarea clinica a acestui extract a fost limitata pentru ca nu poate fi absorbit pe cale orala.

Studiul a aratat ca medicamentul pe baza de curcuma a fost absorbit prin mucoasa orala. Astfel, cercetatorii le-au dat pacientilor o tableta care se dizolva incet in gura, in locul unei pilule pe care sa o inghita.

Prin aceasta metoda, curcuminul si alti polifenoli au putut intra in sistemul sanguin pentru a-si face efectul. La trei ore dupa administrarea medicamentului de test, cercetatorii au observat niveluri inalte de curcumina in sistemul sanguin si in tesuturile tumorilor.

Acest aliment reduce la jumatate riscul de cancer

Pacientii cu cancer care au primit tratamentul au inregistrat o scadere a citokinelor, moleculele de natura proteica implicate in inflamare si care pot fi gasite in saliva.

In plus, s-a observat si o reducere a numarului de bacteroizi, un tip de bacterii cu un strat exterior care le face nedetectabile pentru sistemul imunitar. De asemenea, celulele T din jurul tumorilor s-au inmultit, ceea ce in alte terapii nu s-a reusit.

Fara efecte adverse

Rezultatele studiului arata ca, in cazul tumorilor la cap si la gat, medicamentul pe baza de extract de curcuma poate fi de ajutor in lupta contra inflamatiilor si in tintirea tumorilor cu celule T.

Potrivit autorilor cercetarii, medicamentul poate avea efecte promitatoare in combinatie cu tratamentele de imunoterapie. Totodata, nu s-au observat efecte adverse, ceea ce face din acest tratament o optiune mai buna pentru bolnavii de cancer cerebral si cancer la gat care trec prin complicatii chinuitoare cand urmeaza chimioterapie si radioterapie.

Curcumina este una dintre principalii compusi din alcatuirea turmericului, recunoscut pentru proprietatile sale antiinflamatorii si pentru intarirea sistemului imunitar, avand beneficii pentru orice persoana. Turmericul adaugat in rutina alimentara reprezinta o arma puternica impotriva multor probleme de sanatate, precum cancerul, infectiile si chiar depresia.

Foto: Getty Images.