Spune-mi cum clipesti, ca sa-ti spun de ce boala suferi. 7 boli grave care au ca simptom clipitul

1
De Cristina Tudor
30 mart. 2024

Frecventa cu care clipesti ar putea dezvalui problemele de sanatate cu care te confrunti, spun expertii. Iata 7 boli grave care au ca simptom clipitul.

Frecventa cu care clipesti ar putea dezvalui problemele de sanatate cu care te confrunti, spun expertii. In medie, majoritatea adultilor clipesc o data la trei pana la cinci secunde, ceea ce ajuta la mentinerea umiditatii si curateniei ochiului. In unele cazuri, clipitul prea frecvent sau prea rar poate semnala o serie de probleme de sanatate, de la alergii si tulburari ale sistemului imunitar pana la boala Parkinson.

Boala Parkinson

Mai multe studii au constatat ca frecventa cu care clipesti reflecta cantitatea de dopamina din creier. Cu cat avem mai putina dopamina, cu atat ne concentram mai mult pe un singur subiect si cu atat mai rar clipim. Persoanele cu Parkinson nu au suficienta dopamina in creierele lor pentru ca unele dintre celulele nervoase care o produc au incetat sa functioneze.

Aceasta poate provoca simptome precum clipit mai lent si tremuraturi ale mainilor. Exista peste 40 de simptome ale bolii, dar cele trei principale sunt incetinirea miscarii si rigiditatea musculara.

Boala Graves

Clipitul mai putin frecvent poate fi, de asemenea, un semn al bolii Graves, o tulburare a sistemului imunitar care rezulta in supra-productia de hormoni tiroidieni (hipertiroidism). Afectiunea autoimuna creste rata metabolica a corpului, ducand la pierdere in greutate si scaderea nivelului de energie.

Alte semne comune ale bolii sunt anxietatea, tremuraturile, sensibilitatea la caldura si bataile neregulate ale inimii. Aproximativ o treime din pacientii cu boala Graves dezvolta, de asemenea, probleme oculare, cunoscute sub numele de boala tiroidiana oculara.

Acest lucru poate face globii oculari sa iasa in afara, retragand pleoapele si duce la clipit mai putin frecvent, deoarece pleoapele sunt prea stranse. Insa, clipitul insuficient pot cauza uscarea si deteriorarea corneei ochiului. In cazuri severe, poate provoca cornee cicatrizata din lipsa de protectie. Citeste continuarea pe csid.ro

Foto: freepik.com