Stresul ingrasa: 4 moduri in care iti afecteaza silueta

1
De Teodora Tirca
14 iul. 2021

Greutatea ta o ia razna in perioadele stresante? Afla ce spun medicii despre teoria conform careia stresul poate fi responsabil pentru kilogramele in plus.

Atunci cand esti stresata, corpul tau intra in modul de „lupta sau fugi”, determinand eliberarea adrenalinei pentru a te ajuta sa luptati impotriva amenintarii care iti provoaca anxietate. Pentru a capata energia de care are nevoie ca sa faca fata acestei amenintari, corpul tau elibereaza si glucoza sau zahar in fluxul sanguin. Cand adrenalina dispare si nivelul glicemiei scade, hormonul stresului, cortizolul, intra in joc pentru a-ti oferi si el un plus de energie care sa te ajute sa „lupti” in continuare. Nu uita, corpul nostru este setat sa supravietuiasca.

Cortizolul creste apetitul

Deoarece cortizolul stimuleaza eliberarea insulinei pentru a-ti mentine constant nivelul de zahar din sange, acesta poate declansa si pofta de zahar sau un apetit mai crescut in general. Sa cedezi in fata acestor pofte intense va duce, desigur, la luarea in greutate. De fapt, cercetarile arata ca persoanele supraponderale tind sa aiba un raspuns al cortizolului crescut in perioadele de stres, spune endocrinologul Vidhya Illuri, citat de Women’s Health.

Cortizolul nu-ti va provoca doar foame, ci iti va incetini metabolismul in acelasi timp (un alt mecanism care te ajuta sa economisesti energia, astfel incat sa poti face fata amenintarilor). Dupa ce li s-au masurat ratele metabolice, femeile care au raportat unul sau mai multi factori de stres cu o zi inainte au ars mai putine calorii decat cele care au fost mai putin stresate, a descoperit un studiu publicat in revista Biological Psychiatry.

Beneficiile magneziului glicinat: Cum il folosesti si ce efecte are

Cortizolul poate reduce, de asemenea, masa musculara, conform unui studiu publicat in Jurnalul de Endocrinologie Clinica si Metabolism. Muschiul „arde” combustibil mai repede decat grasimile, ceea ce inseamna ca poate arde mai multe calorii – de aceea, atunci cand corpul tau este stresat, vrea sa stocheze grasime, astfel incat sa poata economisi mai multa energie. Aceasta scadere a masei musculare poate duce si ea la cresterea in greutate.

Mai jos gasesti modurile concrete in care stresul poate duce la kilograme in plus, conform medicilor:

1. Mancatul compulsiv

Mancarea poate deveni un fel de refugiu, o modalitate de a ne calma emotiile. De aceea esti mai predispusa sa mananci o caserola de inghetata dupa o despartire sau o ciocolata intreaga dupa o zi plina de provocari la serviciu. Asta se intampla pentru ca desertul sau alimentele cu gust bun elibereaza dopamina, substanta care ne da instant o stare de bine. Insa aceste alimente sunt adesea bogate in calorii, spune dr. Youdim. „Cand suntem stresati sau cand avem de-a face cu emotii dificile sau cu un vid emotional, vom cauta modalitati de a simti placere”.

Mancatul compulsiv poate duce la obiceiuri alimentare nesanatoase, cum ar fi gustarile hipercalorice la ore ciudate sau tendinta de a consuma alimente de tip fast food, care au multe calorii, dar sunt sarace in nutrienti. Toate acestea duc la acumularea kilogramelor in plus.

2. Consumul de alcool

Stresul dupa o zi lunga te poate face sa-ti creezi o rutina in care sa consumi alcool seara: un cocktail, cateva pahare de vin etc. Are sens, deoarece si alcoolul provoaca eliberarea hormonului fericirii, dopamina.

Dar dr. Youdim spune ca efectele calmante ale alcoolului sunt temporare. „Desi alcoolul are un efect sedativ sau calmant initial, acesta are, de asemenea, un efect stimulant care cauzeaza anxietate si afecteaza calitatea somnului, ceea ce poate intensifica stresul resimtit”. De asemenea, consumul de alcool te poate face sa alegi mese frugale sau mai putin hranitoare, seara tarziu, ceea ce, din nou, poate duce la cresterea in greutate in timp.

5 gustari sanatoase care te ajuta sa slabesti, recomandate de nutritionisti

3. Saritul peste mese

Desi sa sari peste mese nu provoaca in sine o crestere in greutate, poate avea o astfel de consecinta daca mananci apoi mese hipercalorice in a doua parte a zilei (seara), spune medicul. „Postul intermitent, care presupune sa consumi alimente intr-un interval de 8 ore, te poate ajuta sa slabesti. Dar daca saritul peste micul dejun te face sa iei decizii gresite in privinta mesei de seara, cum ar fi sa mananci multe calorii din fast food, atunci nu vei avea rezultate bune. Dimpotriva, te vei ingrasa”.

4. Mai putin somn

Nu numai ca este important sa dormi bine pentru sanatatea ta generala, somnul fiind modalitatea prin care corpul se regenereaza, dar ritmul nostru circadian echilibreaza de asemenea tot felul de hormoni care au impact asupra greutatii, spune specialistul. Atunci cand nu dormi suficient, te culci tarziu sau ai un somn intrerupt, corpul elibereaza grelina, hormonul care creste pofta de mancare. De asemenea, atunci cand esti obosita si nu te poti concentra, e mult mai probabil sa apelezi la gustari nesanatoase, cum ar fi dulciurile si preparatele de tip fast food.

Foto: Instagram/@bandier