Stii deja despre stres ca este unul dintre cei mai de temut dusmani ai sanatatii. El cauzeaza inflamatie in corp, caderea parului, probleme de sanatate mentala si nu numai. Pe lista se afla si sanatatea ginecologica, in ciuda faptului ca se discuta destul de rar despre acest lucru.
Este adevarat: stresul poate cauza simptome neplacute si afectiuni care implica vaginul, libidoul, ciclul menstrual si echilibrul hormonal. Iata tot ce trebuie sa stii!
4 feluri in care stresul iti afecteaza sanatatea ginecologica
1. Schimbari ale secretiilor si riscul ridicat de infectii
Stresul afecteaza, in primul rand, sistemul imunitar. Cu cat esti mai tensionata in viata de zi cu zi, cu atat esti mai vulnerabila in fata diverselor afectiuni. In plus, stresul poate modifica pH-ul de la nivelul vaginului, cauzand astfel modificari ale secretiilor.
Pe cand secretiile vaginale sunt normale si pot varia in consistenta si culoarea de-a lungul ciclului lunar, mirosul neplacut sau textura modificata brusc pot fi semne ca este vorba despre o infectie sau o bacterie care a reusit sa treaca de sistemul tau imunitar slabit din cauza stresului.
8 vedete care si-au inghetat ovulele ca sa poata deveni mame mai tarziu
De cele mai multe ori, este vorba despre candida, insa singura modalitate de a afla este de a merge la medic. Fara teama, caci tratamentul exista si este destul de simplu, insa tinand cont ca ar fi momentul sa te stresezi mai putin.
2. Senzatia de uscaciune vaginala
Cand esti stresata, corpul isi concentreaza eforturile in alte zone, iar circulatia sangelui in zona vaginului devine mai putin intensa. Prin urmare, lubrifierea naturala va fi mai putina, iar tu vei putea experimenta simptome precum senzatia neplacuta de uscaciune si usturime.
3. Libido scazut sau inexistent
Pe langa senzatia de vagin uscat, din cauza stresului poti simti si ca apetitul tau sexual s-a diminuat sau chiar a disparut complet. Acest lucru se datoreaza faptului ca stresul afecteaza in mod direct hormonii. Pe masura ce cortizolul urca, testosteronul scade, direct proportional cu libidoul tau.
Ce se intampla in corpul tau daca mesteci bine mancarea
Asadar, daca nu te simti in starea potrivita si iti faci griji cu privire la motiv, stresul ar putea fi principalul vinovat. Solutia nu este sa te feresti de sex, ci chiar dimpotriva. Orgasmele te ajuta sa te relaxezi, asa ca, uneori, chiar daca nu ai chef, e indicat sa incerci. S-ar putea sa fii surprinsa!
4. Modificari ale ciclului menstrual
Daca ai ciclu menstrual, trebuie sa stii ca acesta este intotdeauna cladit pe mai multi hormoni, precum progesteronul si estrogenul. Acestia au propriul dans, in fiecare perioada a ciclului, fie ca vorbim despre faza foliculara, ovulatie, faza luteala sau menstruatie.
Intarzierea menopauzei ar putea prelungi viata femeilor, potrivit unui expert
Atunci cand esti stresata, sanatatea ginecologica are de suferit. Mai exact, ciclul se poate deregla, menstrele pot dura mai mult sau mai putin, cu o frecventa mai mica sau mai mare de la o luna la alta. In plus, daca suferi de PMS, simptomele se pot accentua. Crampele premenstruale pot fi mai dureroase, iar senzatia de greata si durerile de cap se pot intensifica si ele.
Asadar, daca deja experimentezi aceste lucruri, poate fi un semn ca trebuie sa gestionezi cu mai multa atentie stresul din viata ta. Iar daca nu ai intalnit simptomele de mai sus, scade nivelul de stres pentru a le evita!
Foto: depositphotos.com