O mare parte dintre informatiile pe care le primim legat de sanatatea noastra – de la ce inseamna un IMC „normal”, pana la simptomele unui atac de cord – provin din cercetarile efectuate pe barbati. Femeile au fost pana acum excluse din studiile medicale din motive care nu pot fi intelese, iar acest lucru are implicatii grave pentru sanatatea lor fizica si mintala, relateaza MindBodyGreen.
In noua sa carte, All in Her Head: The Truth and Lies Early Medicine Teach Us About Women’s Bodies and Why It Matters Today, oncologul Elizabeth Comen, intreaba: „Cum ar arata medicina daca femeilor li s-ar fi permis sa fie mai implicate de-a lungul a doua milenii?”. Abia acum incepem sa vedem. Specialistii MindBodyGreen au observat o crestere a numarului de studii efectuate in domeniul sanatatii femeilor, iar noutatile sunt foarte graitoare.
Iata cateva studii care iti pot fi de mare ajutor in optimizarea sanatatii si imbunatatirea calitatii vietii:
Sindromul premenstrual nu e ceva normal si poate semnala menopauza precoce
Ni se spune adesea ca simptomele sindromului premenstrual vin odata cu realitatea menstruatiei si ca trebuie sa te impaci cu ele daca esti femeie. Dar un studiu publicat recent in JAMA Network arata ca acestea pot avea consecinte reverberante de-a lungul vietii unei femei, spun cei de la MindBodyGreen. Studiul a constatat ca femeile cu simptome de tulburari premenstruale tind sa ajunga la menopauza cu cel putin un an mai devreme decat cele care nu au aceste tulburari. De asemenea, simptomele menopauzei – de la bufeuri, la schimbari de dispozitie – tind sa fie mai severe in cazul lor.
Dupa cum raporteaza Hannah Frye, editorul asistent de sanatate MindBodyGreen, „desi cercetatorii nu au inca o explicatie pentru corelatie, ar putea avea de-a face cu nivelurile hormonale preexistente sau cu anumite dezechilibre, avand in vedere ca sindromul premenstrual este cauzat de scaderea brusca a estrogenului si a progesteronului. Tocmai de aceea, este esential ca medicii sa ia in serios simptomele sindromului premenstrual si sa faca eforturi, impreuna cu pacienta, pentru a ajunge la un echilibru hormonal. Sa trateze, asadar, cauza acestor simptome suparatoare, si nu doar sa amelioreze efectele pe moment.
8 din 10 cazuri de boli autoimune apar la femei – si suntem tot mai aproape de a intelege de ce
Bolile autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1, artrita reumatoida, bolile tiroidiene si scleroza multipla afecteaza in mod disproportionat femeile. Luna trecuta, cercetatorii de la Stanford School of Medicine au ajuns mai aproape de a intelege de ce – si are legatura cu cromozomul XX.
Deoarece femeile au doi cromozomi X, pe masura ce corpul nostru se dezvolta, trebuie sa „inchida” activitatea celulara a unui cromozom X pentru a preveni supraproductia anumitor proteine. Cercetatorii au descoperit ca ARN-ul care regleaza acest proces poate fi un factor important al autoimunitatii ce tine de sex. (Este de remarcat faptul ca invatam acest lucru abia acum, deoarece, timp de cateva decenii, cercetatorii au folosit o linie celulara masculina ca standard de referinta in susceptibilitatea autoimuna, cu toate ca mai multe femei sufera de aceasta afectiune.) Aceasta este o descoperire potential inovatoare, pentru ca ne-ar putea imbunatati capacitatea de a prezice tulburarile autoimune.
Avem nevoie disperata de mai multe informatii despre efectele sportului si activitatilor fizice asupra corpului feminin
Femeile sunt subreprezentate in cercetarea sportului si a exercitiilor fizice, iar majoritatea studiilor care se concentreaza asupra femeilor sunt scrise de barbati. O noua analiza, „Invisible Sportswomen 2.0”, documenteaza nevoia urgenta de mai multe cercetari in domeniul sportului despre femei si realizate de femei. Aceasta a reiterat faptul ca, intre 2014 si 2020, doar 6% dintre cercetarile in domeniul sportului si al stiintei exercitiilor fizice din cele mai populare reviste au fost efectuate exclusiv in randul femeilor participante.
Aceste doua deficiente de vitamine distrug somnul femeilor
Femeile sunt mai predispuse sa sufere de probleme de somn precum insomnia decat barbatii, iar noi cercetari sugereaza ca deficitul de vitamine ar putea fi partial de vina. Cercetarile efectuate pe aproape 10.000 de femei adulte (20-49 de ani) au constatat ca 20% dintre cele chestionate au avut deficit de fier sau anemie prin deficit de fier (pierderea de sange in timpul menstruatiei face ca deficitul de fier sa fie mult mai frecvent la femei). Participantele cu acest deficit erau de doua ori mai predispuse la o calitate slaba a somnului decat cele cu niveluri normale. De asemenea, femeile cu deficit de vitamina D aveau un risc mai mare cu 22-26% sa dezvolte tulburari de somn.
Aceasta cercetare asupra factorilor nevazuti care afecteaza somnul sugereaza ca ceva simplu precum cresterea aportului de vitamina D si fier ar putea sa te ajute sa dormi mai bine – iar somnul este esential pentru o sanatate optima.
Lista de cumparaturi aprobata de un medic pentru a accelera cresterea parului
Scufundarea in apa rece ar putea avea beneficii si mai mari pentru femeile aflate in pre- si post-menopauza
Cand peste 1.000 de femei din Marea Britanie au completat un sondaj cu privire la beneficiile rutinei lor de inot in apa rece, majoritatea (63,3%) au raportat ca au inotat special pentru a ameliora simptomele menstruatiei sau menopauzei. Femeile aflate la menopauza au observat imbunatatiri legate de anxietate (46,9%), schimbari de dispozitie (34,5%), stare proasta (31,1%) si bufeuri (30,3%) dupa o baie rece, in timp ce femeile aflate in premenopauza au spus ca inotul a redus simptomele menstruale precum anxietatea (46,7%), schimbarile de dispozitie (37,7%) si iritabilitatea (37,6%). Beneficiile inotului in apa rece au fost pana acum remarcate in randul barbatilor, dar acum stim ca sunt valabile si in randul femeilor. Totusi, mai multi specialisti in medicina functionala spun ca ar trebui sa tii cont de ciclul menstrual atunci cand faci bai in apa rece – de exemplu, trebuie sa le eviti in faza luteala si in timpul menstruatiei. In aceste faze ai putea beneficia de pe urma sedintelor de sauna.
Foto: Freepik.com