Stim ca vitaminele si mineralele sunt importante pentru organism si ca ele pot sa fie absorbite din alimentele consumate sau prin intermediul suplimentelor alimentare.
Totusi, mare grija la vitamina A! Desi este esentiala pentru functii precum sanatatea ochilor, sistemul imunitar si cresterea celulelor, un aport prea mare poate duce la efecte adverse, inclusiv pentru sanatatea oaselor.
Daca nivelul de vitamina A este prea mare (de obicei din suplimente sau din surse alimentare foarte concentrate), aceasta poate inhiba activitatea celulelor care formeaza osul (osteoblastele) si poate stimula resorbtia osoasa (prin activarea osteoclastelor). Acest proces poate duce la scaderea densitatii osoase si la cresterea riscului de fracturi.
Mai mult, vitamina A poate interactiona cu vitamina D, care este cruciala pentru sanatatea oaselor. Un dezechilibru intre cele doua poate afecta absorbtia calciului, ceea ce contribuie la fragilizarea oaselor.
Un studiu realizat de NHS (Serviciul National de Sanatate din Marea Britanie) arata ca anumite alimente, precum ficatul sau pateul din ficat, au un aport prea mare de vitamina A, iar consumul lor in exces poate sa fie nociv.
Atentie la consumul saptamanal de ficat sau pate, caci iti poate afecta sanatatea oaselor
Desi sunt sanatoase, ficatul si pateul din ficat sunt foarte bogate in vitamina A. De aceea, consumul acestor alimente ar trebui sa fie moderat, mai ales pentru persoanele care au deja un aport ridicat de vitamina A din alte surse sau care sunt predispuse la afectiuni osoase.
Continutul de vitamina A in ficat
Ficatul de vita: Aproximativ 9.000-12.000 μg de vitamina A per 100 g, ceea ce depaseste de mai multe ori doza zilnica recomandata.
Ficatul de pui: Aproximativ 5.000-8.000 μg de vitamina A per 100 g.
Pateul din ficat: Continutul de vitamina A variaza in functie de reteta si ingrediente, dar poate contine intre 2.000 si 7.000 μg per 100 g.
Consumul de ficat sau pateu ar trebui limitat la o portie mica (50-100 g) pe saptamana pentru a preveni excesul de vitamina A. Nu este recomandat consumul saptamanal, ci ocazional.
Supradozarea cronica de vitamina A poate duce la toxicitate (hipervitaminoza A), care afecteaza sanatatea oaselor, ficatul, pielea si alte organe.
Unele cercetari sugereaza ca un consum mai mare decat o medie de 1,5 mg (1.500 µg) pe zi de vitamina A pe parcursul mai multor ani poate afecta oasele, facandu-le mai susceptibile la fracturi odata cu inaintarea in varsta. Nu consuma ficat sau produse din ficat, cum ar fi pateul, mai mult de o data pe saptamana”, spune un anunt public al ministerului sanatatii din Marea Britanie.
Se recomanda evitarea totala a acestor alimente in cazul femeilor insarcinate sau a celor care vor sa ramana insarcinate. In acest caz se evita inclusiv suplimentele de vitamina A, care pot fi incluse in uleiul de peste sau in tabletele de multivitamine.
O alta situatie in care se reduce consumul de alimente cu vitamina A este premenopauza, menopauza si post-menopauza, cand oasele devin mai fragile.
Greseli pe care le poti face cand iei suplimente. Iti afecteaza grav sanatatea!
Daca doresti sa beneficiezi de vitamina A fara riscul supradozarii, alege surse vegetale de beta-caroten (morcov, cartof dulce, dovleac, spanac), pe care corpul le transforma in vitamina A doar in cantitatea necesara.
Care este doza sigura de vitamina A?
Doza zilnica recomandata (DZR):
Pentru femei: aproximativ 700 μg/zi.
Pentru barbati: aproximativ 900 μg/zi.
Limita superioara (doza care nu ar trebui depasita): 3.000 μg/zi pentru adulti.
Foto: Freepik.com