Studiu: Acest tip de regim poate preveni infectiile urinare

1
De Maria Constantin
24 feb. 2020

Studierea dietei buddhistilor taiwanezi a dezvaluit o posibila legatura intre regimul vegetarian si un risc redus de infectie a tractului urinar.

Infectiile urinare sunt foarte frecvente. Aproximativ 150 de milioane de persoane din toata lumea se confrunta in fiecare an cu acest tip de infectii, arata datele publicate de Medical News Today.

Dr. Chin-Lon Lin, de la departamentul de cardiologie al spitalului Dalin Tzu Chi din Chiayi, Taiwan, a realizat un studiu care poate conduce la o mai buna prevenire a infectiilor tractului urinar.

Escherichia coli se afla la originea celor mai multe cazuri de infectii urinare. Unele studii recente au descoperit ca tulpinile de E. coli care au provocat infectii ale tractului urinar difera de tulpinile intestinale si sunt mai des intalnite in carnea pe care o consumam. Prin urmare, cercetatorii au presupus ca, evitand consumul de carne, vegetarienii ar trebui sa aiba o expunere mai mica la infectiile urinare provocate de E. coli.

Pana acum, niciun studiu nu a mai abordat aceasta perspectiva, asa ca Dr. Lin si colegii sai au analizat legatura dintre regimul vegetarian si infectiile tractului urinar. Cercetarea lor a fost prezentata in jurnalul Scientific Reports.

Cercetatorii au tinut sub observatie 9.724 de buddhisti intre 2005 si 2014. Niciunul dintre subiecti nu avea o infectie urinara la inceputul studiului. In urmatorii zece ani, 661 dintre buddhisti au avut o infectie.

6 moduri de a preveni infectiile urinare

Autorii studiului au urmarit regimul alimentar al subiectilor cu ajutorul unor chestionare. Apoi au folosit modele de regresie pentru a examina legatura dintre dietele vegetariene si riscul de infectie urinara. Indicii folositi au inclus varsta, sexul, educatia, consumul de alcool, fumatul, tensiunea sanguina, diabetul, colesterolul marit si alti factori care ar putea favoriza infectiile tractului urinar.

Vegetarienii au un risc mai mic

Studiul a concluzionat ca adeptii dietei vegetariene au un risc cu 16% mai mic de a face infectii urinare decat cei cu o dieta obisnuita. Mai exact, din 3.040 vegetarieni, 217 au facut infectie. Insa din cei 6.684 de non-vegetarieni, 444 au avut infectie.

Legatura a fost mai puternica la femei si la nefumatori, noteaza Medical News Today. „In concluzie, dieta vegetariana este asociata cu efectul protector mai ales in cazul femeilor si al infectiilor fara complicatii”, se arata in studiul publicat.

„Este nevoie de studii viitoare care sa identifice patogenii din cultura de urina pentru a clarifica relatia dintre riscul de infectie, patogeni si dieta vegetariana”, subliniaza autorii.

Ce nu a lamurit studiul

Autorii recunosc ca studiul are cateva limitari. De exemplu, ei s-au bazat pe datele Clasificarii Internationale a Bolilor pentru a identifica infectiile, in loc sa ia in calcul simptomele si analizele de laborator.

In al doilea rand, pot exista factori care sa afecteze rezultatele, precum consumul de apa, relatiile sexuale si chiar consumul de pepene galben, despre care unele studii au aratat ca poate contine tulpini de E. coli.

6 obiceiuri care te impiedica sa scapi de infectia urinara

In plus, intrucat studiul s-a axat doar pe un chestionar pe teme alimentare, nu poate stabili exact daca anumite fitochimicale, compusi continuti de unele fructe si legume, au avut un rol protector impotriva infectiilor si care sunt acele substante. De exemplu, mai multe teste au aratat ca merisoarele au un efect protector impotriva infectiilor urinare.

Explicatiile cercetatorilor

Autorii precizeaza ca studiul a avut un caracter de observatie si nu poate stabili cauzalitatea. Ei banuiesc, insa, ca rezultatele se datoreaza unui potential mecanism. Acesta ar putea fi metabolizarea fibrelor.

Intrucat vegetarienii consuma mai multe fibre, microflora anaeroba metabolizeaza fibrele in intestine pentru a produce acizi grasi cu lant scurt, care reduc pH-ul din intestine.

Totodata, vegetarienii consuma si mai multe produse vegetale care contin fitochimicale. Acesti compusi au efect antibacterian demonstrat, pe langa cel anticarcinogenic, antimutagenic, antiinflamator si antioxidant, arata Dr. Lin si colegii sai.

Foto: Getty Images.