Fiecare dintre noi a facut sau inca mai face greseli in dieta. Cu toate acestea, specialistii avertizeaza ca unele scapari facute in mod repetat pot avea consecinte foarte grave pentru sanatate.
Alimente care pot cauza cancer: La ce trebuie sa renuntam
O cercetare recenta a ajuns la concluzia ca eliminarea anumitor ingrediente din alimentatie si consumarea excesiva a altora nu reprezinta deloc o idee buna.
Desi au fost facute multe cercetari in acest sens, cea de fata se remarca prin cifrele aduse. Acest lucru ne ajuta sa ne dam seama care este impactul real al alimentatiei asupra sanatatii noastre.
Cercetatorii spun ca dieta incorecta este de vina pentru 5,2% dintre cazurile noi de cancer din Statele Unite.
In cifre, acest lucru inseamna ca dieta nepotrivita poate fi considerata factorul declansator pentru 50 de mii de cazuri de cancer invaziv.
Alte date oferite de studiu arata ca 38,3% dintre cazurile de cancer colorectal au drept cauza dieta nepotrivita, in timp ce 25,9% dintre bolile maligne ce afecteaza faringele, laringele sau gura pornesc de la acelasi motiv.
Se cunoaste deja faptul ca o dieta gresita poate contribui la deteriorarea sanatatii si chiar la aparitia bolilor grave, precum cele cardiace sau chiar cancer.
5 obiceiuri simple care iti prelungesc viata
Cu toate acestea, multe dintre noi avem o alimentatie haotica. Motivele principale sunt organizarea defectuoasa si lipsa timpului.
Iata cum poti evita cele mai mari greseli in dieta si cum poti preveni afectiunile grave!
Greseli in dieta: Ce alimente trebuie sa eviti
Pentru a preveni cancerul de colon, evita carnea, in general, dar mai ales pe cea procesata. Incearca sa reduci consumul de sunca, salam si alte mezeluri, precum si de crenvursti sau carnati.
De asemenea, daca vrei sa eviti bolile degenerative, specialistii recomanda sa stai cat mai departe de bauturile racoritoare acidulate. Ele contin cantitati imense de zahar, acest ingredient dezvoltand si hranind celulele maligne.
Greseli in dieta: Ce alimente trebuie sa consumi mai des
Medicii recomanda un consum cat mai mare de fructe si legume. Este indicat ca acestea sa fie consumate in forma cruda sau procesate termic cat mai putin, la temperaturi joase.
Legumele si fructele ofera organismului fibre, vitamine si minerale, precum si antioxidanti. Acestia din urma sunt extrem de importanti, ajutand la oxigenarea celulelor si incetinind imbatranirea sau imbolnavirea lor.
Totodata, in dieta ta ar trebui sa incluzi si mai multe cereale integrale. Mananca mai mult ovaz si inlocuieste fainoasele cu varianta lor neprocesata. Cumpara faina integrala, orez brun si paste integrale.
16% dintre cancerele cauzate de dieta au legatura si cu obezitatea.
Pe langa excesele alimentare sau hranirea insuficienta, trebuie sa fii atenta si la grasimi. O dieta bogata in grasimi nesanatoase poate determina o crestere semnificativa in greutate sau chiar obezitate. Acest lucru iti creste foarte mult riscul de aparitie a cancerului.
Consuma, in schimb, grasimi sanatoase, precum uleiul de masline sau avocado.
Un nou studiu dezvaluie dieta care scade riscul cancerului la san
„Dieta este unul dintre putinii factori pe care ii putem controla cand vine vorba de predispozitia spre boli grave”, spune Zhang, unul dintre initiatorii studiului.
De aceea, este important sa te hranesti corect, sa ai o gandire pozitiva si sa reduci cat poti de mult nivelul de stres.
Foto: Shutterstock.com