Studiu: Alimente in care se gasesc compusi ce blocheaza coronavirusul

1
De Cristina Tudor
2 dec. 2020

Studiile arata ca in ciocolata neagra si ceaiul verde se gasesc compusi care blocheaza enzima coronavirusului.

Compusii chimici din alimente sau bauturi, cum ar fi ceaiul verde, strugurii muscadine si ciocolata neagra, se pot lega si bloca functia unei anumite enzime sau a proteazei in virusul SARS-CoV-2, potrivit unui nou studiu realizat de biologii vegetali din North Carolina State University.

De-Yu Xie este profesor de biologie vegetala si microbiana la NC State University si autorul corespunzator al studiului. Xie spune ca proteazele sunt importante pentru sanatatea si viabilitatea celulelor si a virusilor. Daca proteazele sunt inhibate, celulele nu pot indeplini multe functii importante, cum ar fi replicarea, de exemplu.

„Unul dintre obiectivele laboratorului nostru este de a gasi nutraceutice in alimente sau plante medicinale care inhiba fie modul in care un virus se ataseaza de celulele umane, fie propagarea unui virus in celulele umane”, a declarat De-Yu Xie.

In cadrul studiului, cercetatorii NC State University au efectuat atat simulari pe calculator, cat si studii de laborator. Astfel s-a observat modul in care a reactionat asa-numita „proteaza principala” (Mpro) din virusul SARS-CoV-2 atunci cand se confrunta cu o serie de compusi chimici de plante puternicele lor proprietati antiinflamatoare si antioxidante.

„Mpro in SARS-CoV-2 este necesar pentru ca virusul sa se reproduca si sa se asambleze. Daca putem inhiba sau dezactiva aceasta proteaza, virusul va muri”, a mai spus Xie.

Compusi care blocheaza enzima coronavirusului
Potrivit eurakalert.org, simularile pe computer au aratat ca compusii chimici studiati din ceaiul verde, doua soiuri de struguri muscadine, pudra de cacao si ciocolata neagra s-au putut lega de portiuni diferite de Mpro.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.