Un studiu realizat de cercetatorii britanici si publicat in revista Jama Network Open arata ca aproape jumatate dintre oamenii care iau antidepresive ar putea renunta la tratament cu sprijinul medicului. Intregul proces implica acces la internet si telefonie mobila.
Premisele studiului
In 2023, peste 80 de milioane de antidepresive au fost prescrise pentru de 8,6 milioane de pacienti din Anglia, fapt cu adevarat ingrijorator. Astfel, oamenii de stiinta au realizat un studiu cu ajutorul a 330 de adulti care au luat medicamente de mai mult de un an pentru un prim episod de depresie, sau mai mult de doi ani pentru o recidiva a bolii.
In acest sens, Una Macleod, co-autoare si profesoara de medicina la Hull York Medical School, sustine ca „Multi pacienti iau antidepresive pentru depresie de mai mult de doi ani, desi probabil nu mai au nevoie de ele.”
Doua comportamente toxice care te impiedica sa treci peste o despartire si sa te vindeci
Principalele constatari
Cea mai importanta constatare a prezentului studiu este ca peste 40% dintre participantii care se simteau bine si nu prezentau risc de recidiva au reusit sa renunte la antidepresive doar cu ajutorul medicului lor.
De asemenea, oamenii de stiinta au descoperit ca pacientii care s-au bucurat de asistenta telefonica si de suport psihologic online au avut rate mai scazute de depresie, au prezentat mai putine simptome de sevraj si au raportat, per total, o sanatate mintala mai buna.
Profesorul Tony Kendrick, de la Universitatea Southampton, care a fost autorul principal al cercetarii, a declarat ca rezultatele au fost importante deoarece au indicat un numar semnificativ de pacienti care renunta la medicamente fara a apela la sesiuni de terapie, care pot deveni extrem de costisitoare. In acest sens, profesorul a impartasit: „Aceasta abordare ar putea elimina riscul de efecte secundare grave pentru pacientii care utilizeaza antidepresive pentru perioade lungi si care sunt ingrijorati sa renunte la acestea. Oferirea de sprijin online sau telefonic este, de asemenea, de dorit. Constatarile noastre arata ca sprijinul nu numai ca imbunatateste rezultatele pacientilor, dar tinde, de asemenea, sa reduca povara asupra asistentei medicale primare atunci cand oamenii renunta la antidepresive.”
Mark Gabbay, co-autor si profesor la Liverpool, intareste aceste afirmatii, sustinand ca „Acesta este primul studiu care demonstreaza ca oprirea tratamentului pe termen lung cu antidepresive este posibila la scara larga, fara terapie psihologica. Antidepresivele sunt recomandate doar pentru o perioada de pana la doi ani in majoritatea cazurilor, iar oamenii risca o crestere a efectelor secundare pe masura ce inainteaza in varsta.”
Foto: Freepik.com