Studiu: caldura ne face mai agresivi si mai putin inteligenti

1
De Alice Papuc
13 aug. 2024

Chiar daca cei mai multi dintre noi suntem deja cu gandul la zilele racoroase de toamna, temperaturile sunt, in continuare, cat se poate de ridicate. Iar acestea ne fac sa devenim mai agresivi si mai putin inteligenti, atesta specialistii.

Un studiu publicat in revista Lancet Public Health arata ca temperaturile ridicate ne pot afecta capacitatile cognitive, facandu-ne mai iritabili, agresivi, impulsivi si chiar mai putin inteligenti. Notele elevilor din liceele americane au scazut cu 0.2% pentru fiecare grad in plus de temperatura, mai indica studiul. Pentru a ajunge la aceste concluzii, comportamentul uman a fost studiat timp de aproximativ 20 de ani, in perioada 2003 – 2022.

5 carti de dezvoltare personala pentru o minte sanatoasa

De unde a pornit totul?

Ideea conform careia exista o legatura intre caldura si agresivitate s-a nascut dintr-o statistica pe cat de simpla, pe atat de ingrijoratoare: in zilele in care temperaturile sunt mai ridicate, au loc mai multe cazuri de agresiuni, violenta domestica si chiar crima. Iar daca spui ca “asa ceva nu mi se poate intampla mie”, trebuie sa stii ca lucrurile nu se opresc aici. Atunci cand gradele din termometre cresc, oamenii sunt mai predispusi sa simta ura (comportament observat, de exemplu, in comentariile postate pe social media), sa conduca intr-un stil mai agresiv sau chiar sa se enerveze mai tare atunci cand joaca jocuri video.

Kimberly Meidenbauer, psiholog la Washington State University, a declarat pentru New York Times ca “Tendinta de a actiona fara sa gandesti sau de a nu te putea opri sa actionezi intr-un anumit fel pare sa fie afectata de caldura”. In continuare, aceasta explica: “Daca sangele si glucoza se indreapta catre partile creierului care se ocupa de termoreglare, este foarte plauzibil sa nu ramana suficient pentru unele functii cognitive superioare”. Practic, totul se rezuma la autocontrol sau, mai bine spus, la lipsa acestuia.

Explicatia din spate

Chiar daca cercetatorii nu au ajuns inca la un raspuns concret pentru intrebarea “de ce ne afecteaza caldura emotiile si capacitatea mentala?”, exista cateva ipoteze. Prima dintre acestea se concentreaza pe ideea de termoreglare, mai exact pe munca depusa de creierul nostru in aceasta directie, astfel ca celelalte activitati ajung in plan secund.

O alta ipoteza atesta ca suntem mai agresivi si mai distrasi din cauza lipsei de confort care intervine odata cu temperaturile ridicate, totul fiind un raspuns de adaptare dat de creierul nostru. Mai mult decat atat, temperaturile ridicate ne afecteaza in mod substantial somnul, astfel ca suntem mai obositi si nu mai gandim la fel de limpede.

Sa nu uitam sa mentionam si efectele alarmanete ale caldurii asupra corpului nostru, deoarece ne putem confrunta cu insolatii, deshidratare, un risc crescut de atac de cord si chiar cu deces. Astfel, este esential ca fiecare persoana sa continue sa ia masuri pentru a se proteja de canicula.

Foto: depositphotos.com