Studiu: Ce se intampla, de fapt, in creierul tau, cand esti la menstruatie

1
De Cristiana Astefanoaiei
25 nov. 2023

In medie, o femeie poate avea intr-o viata 450 de menstruatii. Cu siguranta si tu te-ai intrebat ce se intampla cu mintea ta in acele cateva zile.

Pentru prima oara, cercetatorii au reusit sa vada schimbarile structurale care au loc in creier cand o femeie este la menstruatie.

Condus de cercetatoarele in neurostiinta Elizabeth Rizor si Viktoriya Babenko de la University of California Santa Barbara, studiul a urmarit 30 de femei de-a lungul ciclurilor lor. Rezultatele pot fi gasite pe serverul de bioRxiv si sugereaza ca schimbarile structurale din creier in timpul menstruatiei ar putea sa nu se limiteze la acele regiuni asociate cu ciclul menstrual.

Echipa a efectuat scanari RMN ale subiectilor lor in timpul a trei faze menstruale: menstruatia, ovulatia si mijlocul perioadei luteale. In momentul fiecareia dintre aceste scanari, cercetatorii au masurat, de asemenea, nivelurile hormonale ale participantelor.

Care este cea mai buna perioada pentru a-ti face analizele hormonale si cum sa interpretezi datele

Rezultatele au aratat ca, pe masura ce hormonii fluctueaza, se modifica si volumul materiei cenusii si albe, precum si volumul lichidului cefalorahidian.

Asadar, acum avem scris negru pe alb ca, in timpul menstruatiei, creierul femeii se schimba. La propriu!

Cum ti se schimba creierul cand esti la menstruatie

S-a constatat ca microstructura materiei albe – reteaua grasa de fibre neuronale care transfera informatii intre regiunile de materie cenusie – se modifica odata cu schimbarile hormonale, incluzand pubertatea, utilizarea contraceptiei orale, tratamentele hormonale si terapia cu estrogeni post-menopauza.

Cercetarea a observat ca inainte de ovulatie, cand hormonii 17β-estradiol si hormonul luteinizant cresc, creierele participantelor au prezentat modificari ale materiei albe, sugerand un transfer mai rapid de informatii.

Hormonul de stimulare a foliculilor, care creste inainte de ovulatie si ajuta la stimularea foliculilor ovarieni, a fost asociat cu o materie cenusie mai groasa.

Progesteronul, care creste dupa ovulatie, a fost asociat cu cresterea tesutului si scaderea volumului lichidului cefalorahidian.

Ce incearca sa-ti transmita corpul tau daca menstruatia dureaza mai mult de 7 zile

„Fluctuatiile ciclice ale hormonilor din axa HPG exercita efecte comportamentale, structurale si functionale puternice prin actiuni asupra sistemului nervos central al mamiferelor. Cu toate acestea, se cunosc foarte putine lucruri despre modul in care aceste fluctuatii modifica nodurile structurale si autostrazile informationale ale creierului uman”, noteaza Rizor, Babenko si echipa lor.

Este primiul studiu de acest gen realizat pe femei aflate la menstruatie si inca se lucreaza pentru a afla cum este influentat, cu adevarat, comportamentul femeii de aceste schimbari fiziologice si chimice care au loc in creier.

„Desi nu raportam in prezent consecintele functionale sau corelatiile modificarilor structurale ale creierului, constatarile noastre pot avea implicatii pentru modificarile determinate de hormoni in comportament si cognitie. Aceste rezultate sunt primele care raporteaza schimbari simultane la nivelul intregului creier in microstructura materiei albe umane si in grosimea corticala care coincid cu ritmurile hormonale determinate de ciclul menstrual. Este posibil ca efectele puternice ale interactiunii creier-hormoni sa nu se limiteze la regiunile cunoscute in mod clasic ale axei hipotalamo-hipofizo-gonadale (axa HPG), dense in receptori”, scriu cercetatorii.

Foto: depositphotos.com