Date recente ale Centrului National pentru Statistici in Sanatate din Statele Unite arata ca rata atacurilor de cord in randul tinerilor a crescut cu 66%, iar specialistii sunt de parere ca pandemia ar putea avea un rol in aceasta crestere.
Persoanele care au avut Covid prezinta un risc mai mare de infarct miocardic si accident vascular cerebral chiar si la cativa ani dupa infectie, potrivit unui studiu recent de amploare citat de Daily Mail.
Cu cat o persoana a avut simptome mai severe in timpul infectiei cu SARS-CoV-2, cu atat a fost mai predispusa sa aiba ulterior probleme cardiace, au descoperit oamenii stiinta analizand datele a peste 200.000 de persoane care au avut Covid in anul 2020, inainte de aparitia vaccinurilor.
Per total, infectia cu Covid a dublat riscul unei persoane de a suferi un atac de cord sau accident vascular timp de cel putin trei ani de la infectarea initiala.
Pacientii care au fost spitalizati din cauza Covid au fost de patru ori mai predispusi sa dezvolte afectiuni cardiace comparativ cu cei care nu au luat virusul.
Rezultatele surprinzatoare vin dupa ce medicii au cautat cauzele pentru care atacurile de cord fatale au crescut in randul persoanelor cu varsta sub 45 de ani.
„Rezultatele au inclus aproape un sfert de milion de persoane si conduc catre o descoperire importanta pentru sanatate la nivel global, care ar putea fi o explicatie pentru crestere incidentei bolilor cardiovasculare in intreaga lume”, a declarat Dr. Stanley Hazen, seful centrului pentru studii metabolice si cardiovasculare din cadrul Cleveland Clinic si co-autor al studiului.
Noul studiu, care a fost publicat in jurnalul de specialitate Arteriosclerosis Thrombosis and Vascular Biology, a analizat primele etape ale pandemiei de Covid si aproximativ 200.000 de adulti care au fost testati pozitiv cu Covid in perioada februarie-decembrie 2020, inainte de aparitia vaccinurilor.
Cercetatorii au comparat datele cu cele ale altor 200.000 de participanti care au raspuns la chestionare si care nu au avut Covid.
Medicii i-au urmarit pe o perioada de trei ani de la testul pozitiv pentru a le observa evolutia starii de sanatate.
Au descoperit ca persoanele care au luat virusul au fost per total mai predispuse sa sufere de complicatii ale sistemului cardiovascular – precum atac de cord, accident vascular si stop cardiac – decat cele care nu au avut boala. Riscul a persistat de-a lungul celor trei ani in care medicii i-au monitorizat pe participanti.
Dupa analizarea datelor, specialistii au descoperit ca cei care au fost spitalizati din cauza Covid au fost de pana la patru ori mai predispusi sa dezvolte afectiuni cardiace decat cei care nu au avut niciodata boala.
Atunci cand o persoana se imbolnaveste de Covid se confrunta cu inflamatie in tot corpul
Exista mai multe moduri in care acest virus ar putea sa cauzeze probleme de sanatate la nivelul inimii, spun autorii studiului, citati de Mail Online.
In primul rand, atunci cand o persoana se imbolnaveste de Covid se confrunta cu inflamatie in tot corpul. Cercetarile au artat ca acest lucru pune presiune pe vasele de sange si creste riscul formarii cheagurilor de sange. Cheagurile de sange pot duce la atac de cord sau accident vascular prin blocarea fluxului normal de sange.
Ziua saptamanii in care esti mai predispus la infarct, conform ultimelor studii
Mai mult, in cazuri rare, Covid poate sa cauzeze inflamarea muschiului cardiac, provocand o afectiune numita miocardita, ce pune viata in pericol.
Covid poate sa deregleze impulsurile electrice care controleaza inima
De asemenea, studiile au mai demonstrat ca infectia cu Covid poate sa deregleze impulsurile electrice care controleaza inima, ceea ce duce la batai neregulate ale inimii. Iar acest lucru poate sa provoace insuficienta cardiaca si accident vascular.
Dr. Susan Cheng, directorul Institutului pentru Cercetarea Imbatranirii Sanatoase din cadrul Institutului pentru Inima Smidt din Los Angeles, care a studiat atacul de cord in randul tinerilor, sugereaza aceste mecanisme au loc chiar si in cazul persoanelor tinere, sanatoase.
„Sunt foarte multe lucruri pe care Covid le poate face sistemului cardiovascular. As vrea sa pot spune ca am trecut peste si ca ne putem gandi la Covid ca la o raceala obisnuita. Din pacate, nu este cazul”, a spus specialista pentru TODAY, citata de Daily Mail.
Pe langa rezultatele generale, cercetatorii din cadrul AHA au vrut sa afle si daca grupa sanguina a oamenilor a avut o influenta asupra modului in care au fost afectati dupa ce au avut Covid. Au descoperit ca persoanele cu grupele de sange A, B si AB care au avut Covid au fost cu 65% mai predispuse sa aiba un atac de cord sau accident vascular decat cei cu grupa 0.
Autorii nu stiu exact care ar putea fi motivul, insa rezultatele sugereaza ca ceva din genele celor care au grupa 0 ii face mai rezistenti la efectele Covid.
Foto: depositphotos.com