Rezultatele unui nou studiu Harvard releva ca alimentatia din primele patru decenii de viata ne va determina sanatatea din urmatorii ani.
Cercetatorii de la Harvard au analizat timp de 30 de ani date privind peste 106.000 de participanti in cadrul studiului numit Nurses’ Health Study si la Health Professionals Follow-Up Study. Studiul a inclus 70.467 de femei si 36.464 de barbati. La inceput, in 1986, participantii aveau cel putin 39 de ani si nu sufereau de boli cronice.
Vestea ca majoritatea repondentilor au fost femei este imbucuratoare, pentru ca anumite studii din trecut vizau in special barbatii. Iata ca acum avem cateva rezultate care vorbesc direct despre functionarea organismului feminin.
Ca parte a studiului pe termen lung, participantii au completat un chestionar extins privind frecventa alimentelor la fiecare patru ani, din 1986 pana in 2010, a declarat Anne-Julie Tessier, nutritionist, autor principal si cercetator asociat la Harvard School of Public Health.
Pe baza autoinformarilor femeilor si barbatilor din baza de date, cercetatorii au interpretat „imbatranirea sanatoasa” ca supravietuirea pana la varsta de cel putin 70 de ani si avand o functie cognitiva, o sanatate mintala si o functie fizica bune – si fara boli cronice, cum ar fi diabetul, bolile de inima, accidentul vascular cerebral, insuficienta renala si majoritatea cancerelor.
Studiu Harvard: ceea ce mancam acum afecteaza modul in care ne simtim mai tarziu
In timp ce cercetarile anterioare s-au concentrat in principal pe prevenirea bolilor cronice, acest nou studiu subliniaza contributia unei diete sanatoase la imbatranirea sanatoasa.
Participantii care au aderat cel mai strans la un model de alimentatie sanatoasa au fost asociati cu sanse cu 43% pana la 84% mai mari de a imbatrani bine in comparatie cu cei care nu au aderat.
„Dieta este un factor principal in prevenirea bolilor cronice, dar putine studii au examinat si comparat dietele sanatoase si imbatranirea sanatoasa in general, cuprinzand cognitia, sanatatea fizica si mentala”, a declarat autorul principal al studiului, Anne-Julie Tessier, pentru UPI prin e-mail.
Studiul NHS a aratat ca tipul de grasimi consumate este mai important decat cantitatea totala de grasimi. Consumul de grasimi trans si saturate creste riscul de boli cardiovasculare, in timp ce grasimile nesaturate, in special cele mononesaturate si polinesaturate, au un efect protector.
Consumul de cereale integrale, fructe, legume si nuci este asociat cu un risc redus de diabet de tip 2, in timp ce consumul de bauturi zaharoase si carne procesata creste acest risc.
Activitatea fizica regulata este asociata cu un risc redus de boli cronice majore, inclusiv bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2 si anumite tipuri de cancer.
„Este important sa luam in considerare faptul ca cei care au o dieta sanatoasa au mai multe sanse sa faca exercitii fizice, au mai multe sanse sa locuiasca in cartiere favorizate din punct de vedere social, au acces la sprijin pe care altii nu il au si este probabil sa aiba un acces mai bun la asistenta medicala”, a declarat Dr. R. Sean Morrison, presedintele Departamentului Brookdale de geriatrie si medicina paliativa de la Spitalul Mount Sinai.
Concluziile studiului te vor ajuta sa traiesti mai mult si mai sanatos
In cadrul studiului, cercetatorii au constatat ca persoanele care au urmat un regim alimentar sanatos incepand cu varsta de 40 de ani aveau cu 43% pana la 84% mai multe sanse sa functioneze bine din punct de vedere fizic si mental la varsta de 70 de ani, comparativ cu cei care nu au urmat un astfel de regim alimentar.
Diverse diete au fost, de asemenea, corelate puternic cu imbatranirea sanatoasa – dieta hiperinsulinemica (asociata cu o probabilitate cu 78% mai mare de imbatranire sanatoasa), dieta pentru sanatatea planetei (68%), dieta mediteraneana (67%), abordarile dietetice pentru a opri hipertensiunea (dieta DASH) (66%), interventia mediteraneana-DASH pentru intarzierea neurodegenerarii (MIND) (59%).
In general, au constatat ca un aport mai mare de fructe, legume, cereale integrale, grasimi nesaturate, nuci, leguminoase si lactate cu continut scazut de grasimi ofera sanse mai mari de a imbatrani bine. Persoanele a caror dieta continea mai multe grasimi trans, sodiu, carne rosie si carne procesata aveau sanse mai mici de imbatranire sanatoasa.
Dieta creierului: ce alimente te ajuta sa reduci imbatranirea cu pana la 8 ani
Asadar, daca vrei sa traiesti mult si bine ia in considerare reducerea aproape de minim a consumului de carne rosie, mezeluri si alimente procesate sau prajite. Renunta la tutun sau sucuri acidulate. Limiteaza sodiul la 1500-2300 mg pe zi.
Se recomanda cel putin 4-5 portii de fructe, legume, leguminoase si nuci pe zi. Produsele lactate cu continut scazut de grasimi sunt recomandate, daca nu exista intolerante. Sunt benefice si cerealele integrale, cum ar fi orezul brun, painea integrala si fulgii de ovaz. Integreaza in dieta ta zilnica proteine slabe de buna calitate, precum oua, peste, carne de pasare, fasole.
Daca incepi astazi sa mananci sanatos, peste 30 sau 40 de ani iti vei multumi!
Foto: depositphotos.com