Studiu: imbunatatirea sanatatii mintale poate scadea riscul de probleme cardiovasculare

1
De Alice Papuc
9 iul. 2024

Imbunatatirea sanatatii mintale poate conduce catre riscuri mai mici de probleme cardiovasculare, iar sportul este principalul tau aliat, conform unui nou studiu.

Un studiu publicat in Journal of the American College of Cardiology demonstreaza legatura dintre sanatate mintala, exercitii fizice si sanatatea cardiovasculara. Practic, oamenii de stiinta atesta ca imbunatatirea sanatatii mintale poate scadea riscul de probleme cardiovasculare, cea mai facila solutie fiind chiar exercitiile fizice.

Cum s-a desfasurat studiul

Oamenii de stiinta au analizat date de la peste 50.000 de adulti in varsta de aproximativ 60 de ani din cadrul Biobank Mass General Brigham. Participantii au raspuns la un sondaj cu privire la activitatea lor fizica, acesta fiind analizat impreuna cu imagistica creierului lor pentru a urmari activitatea legata de stres, precum si inregistrarile evenimentelor cardiovasculare.

Astfel, s-a dovedit ca miscarea nu prezinta beneficii doar in ceea ce priveste sanatatea fizica, ci si faptul ca aceasta este asociata cu o reducere a semnalelor de stres din creier, ceea ce conduce catre o scadere a riscului de boli cardiovasculare.

Autorul principal al studiului, Dr. Ahmed Tawakol, cardiolog la Mass General Hospital si profesor asociat de medicina la Harvard Medical School a impartasit faptul ca „Persoanele care fac mai multa miscare au prezentat o scadere graduala a semnalelor legate de stres din creier”. De asemenea, autorul a adaugat: „Am descoperit asocieri interesante conform carora exercitiile fizice par sa reduca, in parte, riscurile bolilor de inima prin scaderea semnalelor legate de stres”.

Beneficii duble in randul persoanelor care sufera de depresie

Acest studiu este si mai important pentru persoanele care sufera de depresie, a declarat Dr. Tawakol, deoarece „In mod surprinzator, am gasit in plus o crestere de peste doua ori a beneficiilor exercitiilor fizice in randul persoanelor care sufera de depresie fata de persoanele care nu au depresie sau nu au un istoric asociat cu depresia”.

Practic, persoanele care sufera de depresie au la indemana acest instrument cat se poate de eficient si accesibil, astfel incat sa-si gestioneze afectiunea fara antidepresive sau sedinte de consiliere care pot fi extrem de costisitoare.

Sa te odihnesti este productiv: ce spun psihologii despre arta relaxarii intr-o lume tot mai stresanta

Ce exercitii fizice ar trebui sa faci?

Medicii nu recomanda anumite exercitii mai mult decat altele. Nu trebuie sa fii o persoana atletica si sa faci doar exercitii cu greutati daca acestea nu sunt pe placul tau. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa gasesti o forma de miscare care sa-ti placa si care sa te ajute sa te simti mai bine.

In acest sens, oamenii de stiinta sugereaza sa discuti cu medicul tau despre recomandari specifice pentru stilul tau de viata, astfel incat sa poti ajunge, treptat, la 30 de minute pe zi de activitate fizica intensa.

Foto: Freepik.com