Studiu: Pubertatea timpurie afecteaza sanatatea mintala a adolescentilor

1
De Minerva Mircea
8 oct. 2022

In mod normal, pubertatea incepe la fete intre 8 si 13 ani, iar la baieti intre 9 si 14. Incadrata in acest interval de timp, pubertatea este un fenomen normal care  faciliteaza o dezvoltare fireasca si sanatoasa a copiilor.

Exista insa cazuri de copii care isi incep pubertatea mai devreme, inainte sa fie pregatiti din punct de vedere fiziologic, iar acest lucru poate avea urmari majore asupra sanatatii mintale si emotionale a copiior. 

Dr. Mary Alvord, una dintre autoarele cartii “Conquer Negative Thinking for Teens: A Workbook to Break the Nine Thought Habits That Are Holding You Back” spune ca “de fiecare data cand facem lucrurile prea devreme sau in afara normei, sanatatea noastra mintala este impactata”. Iar acest impact se poate produce si asupra stimei de sine a copiilor. 

Daca schimbarile fizice si emotionale debuteaza mai devreme, copiii au de suferit

Dr Alvord adauga ca “o mare parte din procesul de crestere din timpul scolii primare si gimnaziale se intampla si datorita similitudinilor dintre copii.” Daca schimbarile fizice si emotionale debuteaza mai devreme, copiii au de suferit. Iar unul dintre aspectele la care ar trebui sa fim atenti este felul in care copilul se ajusteaza atat la schimbarile sale interne, cat si la cele ale celorlalti membri ai grupului din care face parte, caci majoritatea au tendinta sa se compare foarte mult cu prietenii lor, care uneori nu trec prin aceleasi trairi. 

Actrita Rachel Zegler a fost suspecta de cancer de san la doar 19 ani

Atunci cand copiii intra in procesul de pubertate la timp, schimbarile fizice presupun in primul rand ingrosarea vocii si dezvoltarea subita a corpului: cresterea membrelor, schimbarea fizionomiei fetei, transpiratie, acnee. In planul intern, schimbarile se petrec la nivel hormonal si pot influenta major felul in care se comporta. Este important de stiut ca in aceasta perioada de timp creierul lor are parte de o dezvoltare brusca si la nivel profund, asa ca impactul asupra sanatatii mintale este multifatetat si crucial. Debutul precoce al pubertatii, intr-o perioada cand copilul nu este pregatit nici fizic nici emotional, poate avea consecinte multiple. 

Modurile in care pubertatea si schimbarile hormonale afecteaza sanatatea mintala pot fi multiple, de la felul in care copiii gestioneaza modificarile la nivel sexual (cresterea sanilor, schimbarile genitale, cresterea parului) pana la felul in care reusesc sa isi gestioneze emotiile in situatii stresante. Ele pot avea un impact asupra perceptiei de sine si asupra increderii in propria persoana, mai ales daca asteptarile celorlalti sunt nerealiste. Iar acest lucru tinde sa se intample destul de des, avand in vedere ca in ultimii ani, copiii de numai 13 ani au caracteristicile fizice ale unora de 16-17. 

Hipotiroidismul poate face ca debutul pubertatii sa se petreaca mai devreme

O glanda pituitara care declanseaza hormonii prea devreme sau o tumora a glandelor suprarenale sunt de asemenea factori declansatori pentru o pubertate precoce. In cazul in care observati orice semn al unui debut precoce al pubertatii este important sa va consultati cu un medic pediatru. Cel mai important pas in rezolvarea unei posibile probleme este cunoasterea semnelor pubertatii precoce: aparitia parului pubian sau la subrat inainte de 8 ani la fete sau 9 ani la baieti, miros de transpiratie puternic inainte de aceste varste, cresterea sanilor la fete si acneea. 

Cel mai periculos obicei alimentar. Creste considerabil riscul de cancer de colon

Dupa varsta de 7-8 ani copiii ar trebui sa mearga anual la medicul pediatru pentru un consult specific care sa le verifice maturitatea sexuala: cresterea sanilor, marirea testiculelor si aparitia parului pubian. Iar unul dintre cele mai importante lucruri pe care un parinte le poate face pentru copilul sau este sa construiasca o relatie de comunicare sanatoasa, sa incurajeze copilul catre dialog, punand astfel bazele unei educatii sexuale cat se poate de propice pentru echilibrul emotional al viitorului adolescent.  Aceasta pregatire il va ajuta pe copil sa se simta in siguranta, pregatit pentru ceea ce urmeaza, constient ca nu este nici singurul, dar nici singur in acest proces crucial pentru dezvoltarea lui. 

Atat pentru parinti cat si pentru copii, pubertatea este o perioada plina de provocari

In cazul fetelor, pregatirea pentru prima menstruatie, cu o mica trusa intima pe care sa o aiba mereu la ele si care sa contina absorbante si servetele umede, poate fi salvatoare si poate preveni posibile experiente traumatizante si poate pune bazele unei relatii de prietenie intre parinte si copil. 

7 alimente bogate in luteolina, compusul care combate inflamatiile si anxietatea

Atat pentru parinti cat si pentru copii, pubertatea este o perioada plina de provocari si foarte apasatoare. Discutiile deschise si sincere despre lucrurile la care ar trebui sa se astepte si constientizarea consecintelor in cazul abaterilor pot ajuta la consolidarea relatiei parinte copil si poate sa asigure o crestere fizica, mentala si emotionala sanatoasa. 

Foto: depositphotos.com