Studiu. Relatia cu familia poate fi mai daunatoare sanatatii decat relatia cu partenerul

1
De Denisa Toma
11 dec. 2019

Sarbatorile se apropie, ceea ce inseamna ca mai este putin cand te vei intalni cu o multime de rude pregatite sa-ti puna cat mai multe intrebari indiscrete.

„Cand te mariti?”, „Cat mai ai de gand sa stai singura?” sau „Cand faci copii?” sunt numai cateva dintre armele din arsenalul matusilor, bunicilor sau verisorilor. Cercetatorii au descoperit ca relatia cu rudele are un impact mai mare asupra starii de sanatate decat relatiile amoroase.

Un studiu publicat in Journal of Family Psychology a descoperit ca relatiile emotionale negative cu membrii familiei au un impact semnificativ asupra declinului starii de sanatate, in timp ce relatiile amoroase nu au o influenta pe termen lung asupra sanatatii.

Ce au descoperit cercetatorii

Oamenii de stiinta au urmarit 2.802 participanti pe o perioada de 20 de ani. Au fost realizate trei etape de studiu, incepand din anul 1995, pana in anul 2014. Varsta medie a participantilor a fost de 45 de ani la inceputul studiului.

Iti multumesc pentru ca m-ai ajutat sa inteleg ca merit mai mult

In cadrul fiecarie etape, participantilor li s-a cerut sa descrie „climatul emotional din familie”, masurandu-se astfel nivelul de sustinere sau de conflict din familie. Cercetatorii au repetat aceleasi masuratori pentru „climatul emotional in relatia cu partenerul de viata”.

Pentru a se stabili starea de sanatate, participantii au fost rugati sa enumere orice afectiune cronica cu care s-au confruntat cu 12 luni inainte de a primi chestionarul. De asemenea, forma lor fizica a fost evaluata de la excelenta la slaba.

Relatiile amoroase nu afecteaza sanatatea

Datele obtinute in a doua etapa a sondajului, efectuata zece ani mai tarziu, a aratat o imbunatatire a starii de sanatate in cazul participantilor care se bucurau de o mai buna sustinere din partea familiei. In mod surprinzator, starea de sanatate nu a fost afectata in mod semnificativ de relatiile amoroase.

Sincer, am fost socati sa descoperim ca nu exista nicio asociere intre climatul emotional din relatie si evoluatia starii de sanatate de-a lungul anilor”, a declarat coordonatorul studiului, Prof. Dr. Sarah B. Woods, potrivit mindbodygreen.com.

Semne ca esti o prioritate pentru partener, nu o optiune

De ce sunt importante aceste rezultate?

Conceptia asupra casniciei s-a schimbat in ultimele generatii. Oamenii pot alege sa se casatoreasca mai tarziu, iar aceste casatorii se pot incheia cu un divort daca relatia nu functioneaza. Dar nu poti „divorta” de familie.

Cele mai multe persoane participante la studiu aveau frati si parintii in viata. Este mai putin probabil ca relatia cu un sot/sotie sau partener de viata sa fie la fel de lunga precum cea cu membrii familiei„, spune co-autorul studiului, Prof. Dr. Patricia N.E. Roberson.

Cercetatorii spera ca descoperirile lor sa-i incurajeze pe medici si specialisti sa se concentreze asupra relatiilor din familie atunci cand trateaza si evalueaza pacientii. Aceasta practica este mai des intalnita in copilarie si la batranete, dar mai putin folosita la varsta adulta.

„Interventiile asupra relatiilor de familie pentru a imbunatati sanatatea adultilor sunt adecvate si necesare”, au declarat autorii studiului.

Iubirea bate la usa cand incetezi sa mai ai nevoie de ea

Care este urmatorul pas al cercetarii

Oamenii de stiinta s-au concentrat in special pe afectiuni si evaluarea sanatatii, dar au exclus decesul. Urmatoarele etape ale studiului pot corela relatiile apropiate cu riscul de aparitie a unor boli, preventia si riscul de deces.

Cand vine vorba de tipul de relatii care iti afecteaza sanatatea, legatura cu membrii familiei are cel mai important impact. Deci pe masura ce intri in atmosfera festiva, ar trebui sa gasesti puterea de a ingropa securea razboiului daca ai ceva de impartit cu vreo ruda. Pe de alta parte, o strategie buna ar fi aceea de a invata sa-i accepti pe toti din familia ta asa cum sunt si sa inveti sa-i apreciezi, cu bune si rele.

Foto: Getty Images.