Studiu: Vaccinurile reduc cu 90% riscul unei forme severe de COVID-19

1
De Maria Constantin
13 oct. 2021

Un studiu amplu efectuat in Franta a descoperit ca vaccinurile ofera protectie impotriva celor mai grave efecte ale tulpinei Delta.

Oricate dezbateri interminabile genereaza vaccinurile anti-Covid, cifrele nu mint: riscul de deces sau de spitalizare cu COVID-19 scade cu pana la 90% in cazul vaccinarii, arata un studiu realizat in Franta pe un esantion de 22,6 milioane de oameni cu varste de peste 50 de ani.

Cercetarea publicata luni releva, totodata, ca vaccinurile ofera protectie impotriva efectelor grave ale tulpinei Delta, cea mai agresiva dintre toate variantele de coronavirus, relateaza The Guardian.

„Asta inseamna ca persoanele care sunt vaccinate au un risc de noua ori mai mic de a fi spitalizati sau sa moara de Covid-19 decat cele care nu au fost vaccinate”, a declarat epidemiologul Mahmoud Zureik, conducatorul cercetarii, pentru agentia France-Presse.

Rezultate imbucuratoare

Studiul, cel mai amplu de acest gen de pana acum, a fost efectuat de Epi-Phare, un grup stiintific organizat de sistemul de sanatate francez, de fondul de asigurari publice de sanatate, l’Assurance Maladie (CNAM), si de asociatia nationala a medicilor francezi, ANSM.

Oamenii de stiinta au comparat datele a 11,3 milioane de persoane vaccinate cu varste de peste 50 de ani cu cele ale unui numar similar de persoane nevaccinate din acelasi grup de varsta. Cercetarea a fost realizata in intervalul 27 decembrie 2020, cand a inceput vaccinarea in Franta, si 20 iulie 2021.

Autorii studiului au observat o reducere a riscului de spitalizare cu peste 90% din a 14-a zi de la a doua doza si o reducere similara a numarului de decese provocate de COVID-19.

Rezultate asemenatoare au fost obtinute si in Israel, Marea Britanie si Statele Unite, scrie ziarul britanic.

Cum actioneaza vaccinurile dupa cinci luni

Efectul vaccinurilor nu s-a diminuat in intervalul de cinci luni in care a fost facut studiul, iar rezultatele au fost aceleasi, indiferent de vaccinurile administrate – Pfizer/BioNTech, Moderna sau Oxford/AstraZeneca.

Vaccinul Johnson&Johnson, aprobat ulterior in Franta, nu a fost inclus in acest studiu, intrucat cercetatorii nu au avut destui pacienti si timp pentru a obtine datele necesare.

Tudor Chirila: „ISRAEL A VACCINAT 60% DIN POPULATIE. NU NE UITAM UN PIC LA LUCRURILE ASTEA?”

Oamenii de stiinta au avut la dispozitie doar o luna intre aparitia tulpinei Delta in Franta si incheierea studiului, dar rezultatele au aratat ca vaccinurile reduc riscul unor simptome grave si al decesului cu 84% la persoanele de peste 75 de ani si cu 92% la cele cu varste intre 50 si 74 de ani.

„Este o perioada foarte scurta pentru a evalua impactul real al vaccinarii asupra acestei variante”, a declarat Mahmoud Zureik, adaugand ca cercetarea efectelor vacinurilor asupra variantei Delta continua.

Ce inseamna o epidemie fara forme grave

Pentru a obtine cea mai exacta imagine, savantii francezi au comparat persoanele vaccinate cu cele nevaccinate de aceeasi varsta si acelasi sex care locuiesc in aceeasi regiune. Studiul a urmarit doar cele mai importante simptome de infectare si nu a examinat daca vaccinurile au impiedicat infectarea sau transmiterea virusului.

Zureik spune ca evitarea celor mai grave forme de infectare a fost obiectivul public numarul unu. „O epidemie fara infectii serioase nu mai este o epidemie”, a explicat el.

„Toate vaccinurile studiate impotriva Covid-19 sunt foarte eficiente si au un efect major asupra reducerii formelor grave de Covid-19 in randul persoanelor de 50 de ani sau mai in varsta care traiesc in prezent in Franta. Continuarea studiului ne va permite sa masuram evolutia acestei eficiente pe o perioada mai lunga de timp si va stabili mai clar eficienta asupra variantei Delta”, se arata in raportul cercetatorilor francezi.

Foto: Pexels.com