Superalimentul toamnei: semintele de dovleac pot preveni cancerul si lupta impotriva bolilor. Ce beneficii au si cum se pot consuma

1
De Cristiana Astefanoaiei
19 oct. 2023

Pastreaza semintele de dovleac – sunt o sursa excelenta de nutrienti! Iata in ce moduri sanatoase le poti savura.

Daca pregatesti o placinta delicioasa, nu mai arunca semintele de dovleac. Sunt o gustare la indemana, ieftina si usor de pregatit.

Din punct de vedere al sustenabilitatii, sa mananci semintele din dovleacul pe care l-ai adus acasa este mult mai ecologic decat sa cumperi o punga de seminte”, spune expertul in deseuri alimentare Stephanie Seferian, autoarea cartii Sustainable Minimalism.

In plus, semintele de dovleac au o multime de beneficii pentru sanatate, unele mai putin cunoscute.

Semintele de dovleac sunt subestimate: dense in nutrienti, pline de zinc, fier si proteine. Ele sunt adesea trecute cu vederea, dar pot adauga un plus de nutrienti la gustari si mese”, spune dieteticianul Rhyan Geiger.

5 beneficii pentru sanatate si frumusete ale uleiului din seminte de dovleac

Beneficiile semintelor de dovleac

Poate nu stiai, dar se pot consuma integral, iar daca le mananci cu tot cu coaja obtii aproximativ 4 grame (g) de proteine vegetale si fibre per bucata, potrivit datelor USDA. Daca mananci doar miezul verde decojit, vei obtine mai putine fibre (mai putin de 2 g), dar mai mult de 8 g de proteine.

Semintele de dovleac sunt, de asemenea, o sursa excelenta de zinc, un nutrient care ajuta la functia imunitara, precum si de magneziu, potrivit National Institutes of Health.

Unul dintre factorii-cheie care face ca semintele de dovleac sa fie benefice pentru sanatate este continutul lor ridicat de antioxidanti. Acestia protejeaza celulele corpului impotriva deteriorarii oxidative, care poate juca un rol in dezvoltarea cancerului. De asemenea, semintele de dovleac contin fitosteroli, compusi care pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol, scazand astfel riscul de boli cardiovasculare.

Cum poti consuma aceste seminte

Deoarece dovlecii au un nivel scazut de aciditate, interiorul lor poate gazdui bacterii daunatoare. De aceea, e recomandat sa speli bine si sa coci intotdeauna semintele.

Dupa ce le cureti, fierbe semintele intr-o oala cu apa sarata timp de 10 minute. Acest lucru inmoaie coaja alba exterioara, care poate fi destul de fibroasa. Dupa fierbere, usuca-le cu un prosop de bucatarie. Apoi pune-le pe o foaie de copt, stropeste-le cu ulei de masline si condimenteaza-le. Poti sa pui, dupa gust, diferite arome, precum sare, chimen, paprika sau scortisoara. Coace semintele de dovleac la 160 de grade, aproximativ 10 minute.

Beneficiile uimitoare ale dovleacului. Nu se arunca nimic din el, este plin de vitamine si minerale

Poti sa le folosesti si pentru a gati cu ele. De exemplu, ai putea sa pregatesti un pesto delicios, in care adaugi aceste seminte. Ai nevoie doar de 200 de grame de frunze proaspete de busuioc, 200 de grame de spanac, 100 de grame de seminte de dovleac prajite si sarate, un catel mare de usturoi, 100 grame de ulei de masline extravirgin, sare si piper dupa gust. Cu ajutorul unui robot de bucatarie, mixeaza bine toate ingredientele pentru a forma o pasta verde subtire. Condimenteaza cu sare si piper, dupa gust. Se pastreaza bine la frigider si este un sos excelent pentru paste, friptura sau sendvisuri.

Foto: Freepik.com