Suplimentele de vitamine sunt benefice in sezonul rece, insa trebuie sa eviti aceste 3 tipuri de produse

1
De Irina Constantin
5 dec. 2021

Multe suplimente de vitamine si minerale sunt benefice, mai ales in anumite perioade ale anului. Pe de alta parte, unele sunt inselatoare sau daunatoare. Cum faci diferenta?

Suplimentele de vitamine devin din ce in ce mai cautate in sezonul rece. In fond, este normal; toata lumea vrea sa isi intareasca imunitatea si sa evite racelile.

In plus, acestea pot ajuta si la mentinerea energiei atunci cand ziua este foarte scurta, precum si la pastrarea unei stari de spirit bune, in ciuda frigului si a intunericului.

Totusi, suplimentele de vitamine de pe piata nu sunt intotdeauna benefice. Unele produse nu iti aduc niciun beneficiu sau, din contra, chiar iti dauneaza, fara sa iti dai seama.

Iata suplimentele de vitamine de care ar fi mai bine sa te feresti!

1. Suplimentele care pretind ca sunt perfecte sau complete

Cu siguranta, ai intalnit de multe ori formulari precum „varianta completa” sau „suplimentul ideal” pe pachetele cu vitamine. Multe produse pretind sa iti ofere absolut tot ceea ce organismul tau are nevoie. In realitate, acestea nu numai ca nu sunt complete, dar nu sunt deloc cuprinzatoare.

Desigur, o parte dintre suplimente ofera ceea ce promit. De aceea, pentru a face diferenta, este recomandat sa intorci cutia si sa verifici continutul real. Nu te lasa convinsa doar de mesajele de marketing de pe eticheta!

Un supliment cu adevarat complet trebuie sa contina vitaminele A, C, E, D si K, precum si intreaga gama de vitamine B (8 la numar). De asemenea, cauta printre ingrediente si potasiul, manganul si iodul.

Care vor fi principalele trenduri alimentare sanatoase ale anului 2022

2. Suplimentele de vitamine sub forma de desert sau gustari

Unele suplimente vin sub forma clasica de capsule sau comprimate. Altele sunt formulate sub forma de jeleuri, pastile efervescente, bomboane sau alte aparente „gustari”.

Bineinteles, acestea din urma sunt mult mai atractive. Din pacate, de cele mai multe ori, ele contin si zahar sau alti indulcitori. Desi ei nu sunt in cantitati mari pe moment, daca iei suplimentele de vitamine pe termen lung, cantitatea de glucoza si fructoza va deveni semnificativa. Si, bineinteles, daunatoare.

3. Suplimentele de vitamine care sunt promovate prin tehnici de marketing bazate pe gen sau varsta

Este adevarat ca unele combinatii de vitamine si minerale sunt extrem de benefice pentru anumite categorii de persoane. De exemplu, folatul si acizii grasi Omega 3 pot fi o adevarata comoara pentru femeile la varsta fertila, care doresc sa conceapa un copil.

De asemenea, un supliment promovat pentru genul tau si categoria ta de varsta te poate ajuta sa navighezi mai usor lumea vitaminelor si sa gasesti mai repede ceea ce ai nevoie.

Pe de alta parte, unii producatori de suplimente apeleaza la tactici de marketing care sa atraga publicul dorit, insa fara sa ofere ceva special croit pentru acesta.

De cele mai multe ori, formulele suplimentelor sunt aproape identice; ceea ce difera este eticheta sau mesajul de pe ambalaj.

Asadar, inainte sa folosesti un complex de suplimente si sa ai senzatia ca nevoile iti sunt acoperite, verifica atent etichetele. Iar daca ai nelamuriri, nu ezita sa iti intrebi medicul specialist.

Foto: depositphotos.com