„Sunt de peste 20 de ani cercetator in domeniul longevitatii si al medicinii regenerative si una dintre intrebarile pe care le primesc cel mai des este ce tip de supliment iau pentru a incetini procesul de imbatranire”, a declarat intr-un articol pentru Make It medicul Neil Paulvin.
El a dezvaluit ca suplimentul pe care il ia zilnic, de cativa ani, este taurina, un aminoacid esential care joaca un rol important in sistemul digestiv, cardiovascular, osos, muscular si nervos al organismului.
„Am observat o imbunatatire generala a nivelului de energie, a performantei fizice si a timpului de refacere dupa efort”, a spus medicul.
Care sunt beneficiile anti-imbatranire ale taurinei
Multe persoane poate ca nu au auzit de taurina, insa s-au facut numeroase studii pentru descoperirea pontentialului acestui aminoacid.
Iata cateva dintre beneficiile sale:
Imbunatateste sanatatea inimii
Imbatranirea are de obicei un efect direct asupra inimii si duce la cresterea riscului de boli cardiovasculare. Taurina are proprietati antioxidante si antiinflamatorii si ii permite organismului sa echilibreze electrolitii si sa imbunatateasca lipidele.
De asemenea, contribuie la reglarea tensiunii arteriale si sustine functiile vaselor sanguine, ceea ce mentine o circulatie optima si reduce riscul de hipertensiune, aterosleroza (ingrosarea vaselor de sange) si infarct.
Factorul surprinzator care contribuie la cresterea longevitatii femeilor
Stimuleaza productia de energie la nivel mitocondrial
Mitocondriile sunt responsabile pentru productia de energie in organism. Probabil iti amintesti de la lectiile de biologie din timpul scolii ca acestea mai erau numte si „fabricile de energie” ale celulelor. Dar pe masura ce inaintam in varsta, disfunctia mitocondriala poate contribui la instalarea oboselii cronice si a altor afectiuni asociate cu varsta inaintata. Taurina ajuta la protejarea acestor elemente esentiale de la nivelul celulelor.
Poate stimula productia de celule stem
Celulele stem reprezinta cheia repararii si regenerarii tesuturilor. Dar odata ce corpul imbatraneste, numarul si activitatea celulelor stem sunt in declin. Studiile au demonstrat ca taurina poate contribui la stimularea productiei de celule stem, in special a celulelor stem neuronale, ceea ce imbunatateste functiile creierului. De asemenea, ajuta la regenerarea diferitelor tesuturi de la nivelul intregului organism.
Creste masa musculara
Taurina are un efect de crestere in volum a celulelor, atrage apa in celulele musculare si creeaza un mediu favorabil pentru cresterea masei musculare. Iar acest lucru ii ajuta pe oamenii care fac efort fizic sa se antreneze mai mult si, in timp, sa acumuleze masa musculara. In combinatie cu o dieta adecvata si un program de exercitii fizice, toate acestea pot ajuta la incetinirea procesului de imbatranire.
Poate ajuta la repararea ADN-ului
Una dintre principalele cauze ale imbatranirii este degradarea cumulativa a ADN-ului celular, care poate duce la mutatii si la cresterea riscului de cancer si alte afectiuni. Taurina are capacitati de protejare a ADN-ului datorita abilitatii sale de a combate radicalii liberi, sustinand in acelasi timp mecanismul de reparare al ADN-ului care reduce aparitia mutatiilor genetice si contribuie la sanatatea generala a celulelor.
Contribuie la scaderea tensiunii arteriale
S-a demonstrat ca taurina are potentialul de a reduce tensiunea arteriala prin intermediul mai multor mecanisme. Sustine vasodilatatia – relaxarea si largirea vaselor de sange – ceea ce are ca efect o mai buna circulatie sanguina si o scadere a presiunii pe peretii arterelor. De asemenea, cercetatorii au descoperit ca taurina poate sa inhibe eliberarea cortizolului, hormonul stresului, care poate sa creasca tensiunea arteriala.
Taurina nu este o „o pilula magica” pentru longevitate
Dr. Paulvin spune ca ia aproximativ 2000 mg de taurina pe zi, insa cei care nu au mai luat niciodata acest supliment ar trebui sa inceapa cu doze mici, de 500-1000 mg, pe care sa le creasca treptat.
Specialistul avertizeaza ca nu exista niciun remediu miraculos impotriva imbatranirii, dar si ca moderatia este cheia. El recomanda sa discuti intotdeauna cu medicul tau inainte de a lua orice tip de supliment.
Cum influenteaza consumul de proteine aparitia ridurilor si a altor semne de imbatranire
„Daca nu vrei sa iei suplimente, poti sa adaugi in dieta ta mai multe alimente bogate in taurina. Unele dintre preferatele mele sunt carnea de pui, de curcan, tilapia, tonul, algele marine, scoicile si carnea de vita”, spune medicul.
„Un alt lucru pe care il amintesc intotdeauna oamenilor este acela ca desi suplimentele au un rol in sustinerea sanatatii si a longevitatii, ele trebuie sa faca parte dintr-o abordare globala si holistica de wellness care sa includa o dieta sanatoasa, exercitii regulate, gestionarea stresului si alte alegeri pentru un stil de viata sanatos”, adauga Dr. Paulvin.
Foto: freepik.com