Ar putea fi vorba de ceva ce specialistii numesc bacterii intestinale hipereficiente.
Microbiomul tau intestinal poate fi „hipereficient”
Cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga au descoperit recent ca unele microbiomuri, adica totalul de bacterii din intestine, extrag mai multa energie din alimente decat altele. Oamenii care au acest tip de “super microbiom” obtin, prin urmare, mai multa energie din mancare, pe care organismul o stocheaza ca grasime.
Cu alte cuvinte, daca te ingrasi usor, microbiomul tau ar putea fi foarte, foarte bun la ceea ce face.
Cercetatorii au masurat energia reziduala din materia fecala in cazul participantilor la studiu pentru a estima cat de bine reusesc bacteriile lor din intestine sa extraga energia din alimentele pe care ei le mananca, toate acestea in timp ce au studiat cu atentie tipurile de bacterii din intestinele fiecarui participant.
Ce poti sa mananci seara si totusi sa nu te ingrasi, ba chiar sa slabesti
Cercetatorii au descoperit ca aproximativ 40% dintre participanti aveau un microbiom intestinal care extragea mai eficient energia din mancare. Acel grup de oameni a avut, de asemenea, tendinta de a cantari cu aproximativ 9 kilograme mai mult.
“Este posibil sa fi descoperit cheia pentru a intelege de ce unii oameni se ingrasa mai mult decat altii, chiar si atunci cand nu mananca mai mult sau diferit”, a declarat medicul si profesorul Henrik Roager, unul dintre autorii studiului.
Numaratul caloriilor nu se potriveste tuturor
Descoperirea sugereaza ca strategia de a slabi sau a mentine greutatea prin numararea caloriilor nu se potriveste oricui. Microbiomul tau intestinal joaca, de asemenea, un rol important.
Rezultatele studiului contribuie la o serie de alte dovezi care evidentiaza ceea ce specialistii numesc bio-individualitate. Este conceptul potrivit caruia corpurile noastre sunt unice intr-un mod complex si ceea ce aduce schimbari pentru o persoana poate avea efectul opus pentru o alta sau ar putea chiar sa nu aiba niciun efect.
7 motive ascunse pentru care te ingrasi in timpul postului intermitent, in loc sa slabesti
Pe de alta parte, specialistii considera ca este prea devreme pentru ca acest studiu sa demonstreze o cauzalitate directa. „Este foarte interesant ca grupul de oameni care au avut mai putina energie ramasa in scaun au avut in medie si o greutate mai mare. Insa acest studiu nu ofera dovada ca acesti doi factori sunt direct corelati. Speram sa exploram aceasta tema mai mult in viitor”, a declarat Roager, potrivit mindbodygreen.com
Sanatatea intestinala este extrem de importanta
Daca simti ca ai putea face parte din aceasta categorie a oamenilor care depoziteaza mai multa grasime pe corp decat altii, poate fi destul de frustrant daca ai incercat sa slabesti sau sa iti mentii greutatea.
Din fericire, exista cateva modalitati prin care poti sustine sanatatea intestinala astfel incat sa-ti atingi tinta in privinta kilogramelor.
Dieta si exercitiile joaca un rol crucial pentru microbiomul tau intestinal, iar suplimentele zilnice de probiotice pot contribui la un echilibru sanatos al bacteriilor benefice din intestine, care au fost asociate cu o greutate sanatoasa. De asemenea, alimentele bogate in probiotice, precum iaurtul, kefirul, muraturile fermentate (nu si cele in otet), borsul, kombucha etc. iti imbunatatesc microbiomul intestinal.
Foto: freepik.com