Senzatia de mancarime dupa dus este destul de frecvent intalnita. Totusi, chiar daca e comuna, nu inseamna ca este normala sau ca nu cauzeaza nicio problema. Din contra, ea poate semnala faptul ca bariera de protectie a pielii este slabita. Prin urmare, si tu esti mai predispusa la iritatii si infectii.
Dupa un dus rapid sau o baie lunga si relaxanta, nu ar trebui sa te simti altfel decat revigorata. Daca ai mancarimi imediat dupa ce te speli, iata care ar putea fi cauzele si ce poti face pentru a scapa de senzatia neplacuta!
Senzatia de mancarime dupa dus: 5 cauze si 5 solutii
1. Folosesti un gel de dus prea dur cu pielea
Majoritatea gelurilor de dus clasice, de la branduri faimoase, contin sulfati. Acestia ajuta la formarea spumei, insa pot deteriora bariera de protectie a pielii, in timp. De asemenea, multe creme si geluri de curatare contin parabeni si parfumuri, ceea ce poate duce la un plus de iritare a pielii, mai ales daca aceasta este si sensibila.
5 produse pe care dermatologii nu le folosesc niciodata pe tenul lor
Prin urmare, daca te mananca tot corpul dupa ce te speli, incearca sa inlocuiesti gelul de dus cu unul bio, cat mai natural, fara parfum, parabeni si sulfati. Poti incerca un sapun solid, artizanal, cu uleiuri si unturi naturale.
2. Apa este prea fierbinte
Unele persoane pur si simplu adora sa faca dusuri fierbinti. Ce-i drept, nimic nu relaxeaza mai mult muschii decat un jet de apa foarte calda, care iti invaluie tot corpul.
Totusi, daca faci mereu asemenea dusuri, trebuie sa stii ca apa fierbinte poate afecta stratul natural de uleiuri al pielii, ceea ce te lasa cu o piele uscata si sensibila pe tot corpul. Asa ca, data viitoare cand faci dus, regleaza putin temperatura apei. S-ar putea sa simti diferenta imediat!
3. Faci dusuri prea lungi
Daca lumea s-ar imparti in doua categorii, acelea ar fi formate din oamenii care fac dus rapid, in timp record, si oamenii care stau in cada cu orele. Glumim, insa trebuie sa te anuntam ca sesiunile foarte lungi de relaxare in cada plina cu apa sau sub jetul dusului pot fi daunatoare pentru pielea ta.
Cu cat te expui mai mult la apa fierbinte, cu atat bariera ta naturala de protectie va fi afectata, uleiurile si lipidele fiind distruse. Prin urmare, pielea ta va ramane uscata, iritata si sensibila, iar senzatia de mancarime nu va ezita sa apara. Asadar, rezuma-te la dusuri sau bai care sa nu depaseasca 15-20 de minute.
4. Faci dus prea des
Stiai ca nu este obligatoriu sa faci dus in fiecare zi? Bineinteles, frecventa cu care iti speli corpul variaza in functie de stilul tau de viata si de zona in care locuiesti, insa a freca pielea cu sapun zilnic poate provoca sensibilitate, iritatii si senzatia de mancarime dupa dus.
Dermatologii atrag atentia asupra acestui lucru, caci majoritatea persoanelor nu banuiesc niciodata ca dusurile prea dese ar putea cauza probleme. Astfel, daca experimentezi mancarimi dupa fiecare dus, incearca sa reduci frecventa sau sa folosesti mai putin gel de dus. Nu este nevoie sa acoperi in fiecare zi corpul cu spuma abudenta pentru a fi curata!
4 lotiuni de corp cu arome de primavara si 4 sfaturi pentru a evita uscarea pielii
5. Folosesti un detergent de rufe iritant
Uneori, dusul nu are nicio vina, iar cauza ascunsa este, de fapt, detergentul de rufe. Dupa ce te speli, probabil ca te imbraci cu lenjerie noua si cu haine curate, proaspat luate din uscator.
Ei, bine, multi detergenti si multe balsamuri pentru rufe contin o multime de ingrediente cu potential iritant, printre care parfumurile puternice. Daca ai luat toate masurile de mai sus, iar senzatia de mancarime dupa dus persista, incearca sa iti inlocuiesti detergentul si balsamul cu variante ecologice, special dedicate pielii sensibile.
Foto: Shutterstock.com.