Dovada ca zerul este uimitor sta in faptul ca batranul Thomas Parr, un agricultor simplu, a trait 152 de ani. El a recunoscut faptul ca a consumat zi de zi cate un pahar de zer.
Bauta ca atare, pe stomacul gol, sau sub forma unor bai calde, zeama acra ce ramane in urma prepararii branzeturilor e medicament curat. Din batrani se stie ca intareste plamanii, da vigoare trupului si tine bolile la distanta.
Terapia cu zer este foarte populara in Elvetia, inca din cele mai vechi timpuri, iar in Alpi, poti beneficia de o astfel de baie in cuve de lemn, in mijlocul naturii. Pe la 1850, vazand ce succes au astfel de terapii in tari straine, un boier din zona Buzaului si-a incercat si el norocul in Romania. Stabilimentul de la Tainita, asa cum se numea pe atunci, a devenit rapid un punct de atractie pentru parizience. Traditia a disparut in anii `40, odata cu izbucnirea razboiului si apoi cu instalarea regimului comunist.
De sase ani, proprietarii unei pensiuni de prin partile locului au reinviat aceasta traditie. Dimineata, pe stomacul gol, se bea un pahar de zer de oaie, simplu sau „indulcit” cu suc de fructe sau legume. Proprietara pensiunii din Varlaam, Maria Blidaru, spune ca bautura are efecte benefice in special asupra sistemului digestiv si pulmonar.„Regleaza tranzitul intestinal, scade nivelul colesterolului, dreneaza bila, are efect detoxifiant si amelioreaza bolile de plamani”.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Shutterstock.com.