Apele minerale baute rational au asupra intregului organism un rol protector general. Ele stimuleaza procesele de aparare a organismului, tonificandu-l, facandu-l mai rezistent la diferite agresiuni ale mediului.
Insa, in functie de compozitia lor pot fi folosite si in tratamentul diferitelor afectiuni.
1. CLORUROSODICE
(ape sarate), contin in cantitati variabile clorura de sodiu (sarea de bucatarie). Unele sunt slab concentrate ajungand pana la 10-15 g de sare la litru si sunt folosite mai ales pentru cura interna (ape de baut). Ele usureaza digestia, cresc apetitul, iar daca sunt luate in cantitati mai mari au efect purgativ. Altele, in concentratii mai mari (ajungand pana la 200 g de sare la litru), sunt utilizate numai pentru bai. Toate aceste ape se gasesc la Baile Herculane, Ocna Sibiului, Slanic Moldova, Busteni etc. Se mai folosesc si in reumatismul cronic, guta, obezitate.
2. IODURATE
Pe langa alte saruri care intra in compozitia lor, contin iod in cantitate mai mare. Se gasesc la Malnas si sunt indicate pentru bolile de stomac.
3. SULFUROASE
Contin un amestec de saruri. Din compozitia lor nu lipseste sarea de bucatarie, predomina insa hidrogenul sulfurat (gaz urat mirositor). De aceea ele se mai numesc cloruro-sodice sulfuroase. Altele contin hidrogen sulfurat in cantitati mari (peste 1 mg la litru), iar celelalte saruri in cantitati aproape egale, si se numesc ape sulfuroase simple. De regula aceste ape trebuie baute la izvor deoarece in contact cu aerul devin lapoase (depun sulful). Ele nu se gasesc imbuteliate in comert si pot fi folosite la domiciliu doar daca se capteaza direct de la izvor, in sticle de culoare inchisa si se beau in cursul aceleiasi zile sau cel mult a doua zi. Aceste ape sunt indicate in curele de dezintoxicare, ele ajuta sa se elimine ureea, acidul uric. Sunt folosite si sub forma de bai in anumite boli de piele.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Unsplash.com.