Pare greu de crezut, dar nutritia joaca un rol important in mentinerea din interior a sanatatii pielii. Amy Shapiro, o nutritionista din New York, a oferit pentru Mind Body Green cateva recomandari pentru o dieta sanatoasa care poate intari protectia solara a pielii, dandu-i, totodata, vitalitate.
1. Consuma alimente bogate in beta-caroten si licopen
Carotenul si licopenul sunt antioxidanti puternici, prezenti intr-o mare varietate de fructe si legume, in special in cele portocalii, rosii sau roz. Rosiile, pepenele, morcovii, ardeii rosii si galbeni – sunt cateva dintre acestea.
Studiile arata ca organismul distribuie carotenul furnizat din surse alimentare in piele, iar acest element are calitati fotoprotectoare. Beta-carotenul poate asigura protectia solara la zece saptamani dupa ingerare.
„Recomand consumul generos de salate cu o paleta larga de culori si multe legume si verdeturi, dar si suplimentele dau rezultate”, a spus Amy Shapiro.
2. Bea apa!
Hidratarea este esentiala pentru pastrarea sanatatii pielii, mai cu seama in lunile de vara, cand vremea poate fi caniculara si uscata. Shapiro ofera un truc usor pentru a determina daca esti deshidratata: uita-te la culoarea urinei tale. Ar trebui sa fie aproape limpede. Daca este de culoare galbena, bea apa!
Ca sa te mentii hidratata, nutritionista americana recomanda sa bem cel putin opt pahare de apa de-a lungul zilei, iar daca e foarte cald afara, sa adaugi si electroliti (sodiu, potasiu, calciu, magneziu).
3. Consuma multe fructe si legume bogate in vitamina C
Vitamina C este un puternic antioxidant care ajuta la combaterea stresului oxidativ si intareste sanatatea pielii. Este implicata si in producerea colagenului, una dintre proteinele de baza ale organismului.
Una dintre retetele preferate de Amy Shapiro include afine, ardei iuti rosii si verzi, kiwi, broccoli, varza de Bruxelles, capsune si lamai.
Sfaturi de la Andreea: alimente sanatoase pentru piele
4. Consuma acizi grasi omega-3
Grasimile sanatoase se gasesc in nuci, seminte de canepa, chia, peste de ape reci si oua si sunt esentiale pentru dieta noastra. Acesti acizi grasi omega-3 au proprietati antiinflamatorii si ajuta organismul sa combata stresul oxidativ.
Daca nu-ti plac aceste alimente, suplimentele sunt de ajutor, spune nutritionista.
5. Cauta alte surse de antioxidanti
Pe langa fructele si legumele prezentate, multe plante sprijina sanatatea pielii si intaresc fotoprotectia impotriva razelor UV. Unele dintre cele mai consumate sunt verdeturile – bogate in antioxidanti precum luteina si zeaxantina, acestea ajuta la protejarea pielii de razele solare.
Conopida e o alta idee buna – contine antioxidanti care combat stresul oxidativ produs de radicalii liberi.
In general, daca ai la fiecare masa doua boluri de alimente naturale in culori vibrante, ai asigurat necesarul de antioxidanti. In plus, produsele naturale contin si apa, asa ca te si hidrateaza, arata Shapiro.
Foto: depositphotos.com